perjantai 19. elokuuta 2016

Kumpa tuo menisi kuin häkä jokaisen virkamiehen sieluun tuo viesti

Sain "Jämsä maailmankartalle" Blogista palautetta.

Ensin Blogikirjoitus kertauksena ja sitten alla saamani palaute. Se jää sitten Blogin lukijalle arvoitukseksi keneltä sen sain.

B L O G I
- - -
Jämsä maailmankartalle

Soitin puhelun ja sain mielenkiitoisen postin. Jämsään pitää perustaa poikkitieteellinen ja ennakkoluuloton ideointiryhmä, jonka tehtävänä on saada Jämsä maailman kartalle. Ryhmään kutsuttaisiin idearikaita Jämsäläisiä koolle ja ammennettaisiin ideoita oikein olan takaa. Ja sitten konkreettisesti Jämsä maailman kartalle.

Keskusteluryhmän vetäjänä pitää olla avoin, ennakkoluuloton ja idearikas henkilö.

"Jämsä kuten Suomen kaikki maaseutukunnat ovat lähivuosina erittäin suurien vaikeuksien edessä. Väestö ikääntyy ja nuoret muuttavat kasvukeskuksiin. Vain ne kunnat tulevat selviytymään, joiden asukkaat toimivat aktiivisesti nuorten perheiden, yrittäjien ja uusien palveluiden saamiseksi alueelleen. Kysymys on myös yksittäisten ihmisten ja perheiden kannalta taloudellisesti vakavasta asiasta. Kiinteistöjen arvot romahtavat muuttotappiokunnissa nopeasti. Eläkeläisten ikääntymisen turva ja perikuntien omaisuus katoaa arvon pudotuksen myötä."

"Kysymys on niin vakava luonteinen, että perinteiset puoluerajat ja toimintamallit on unohdettava ja alettava toimimaan yhdessä ja yhtenäisesti käytännöllisesti ja konkreettisesti ilman selvityksiä, mietintöjä ja konsultteja. On tultava esiin. Tuotava Jämsä suomalaisten tietoisuuteen, erittäin ystävällisen ja hyvän palvelun, elämän myönteisen asenteen, ahkeruuden ja iloisuuden paikkakuntana. Asenne ja palvelumuutoksen tulee tapahtua nopeasti. Suuret ikäluokat kuolevat vauhdilla seuraavan 10 vuoden aikana. Jonkun on tartuttava toimeen. Tätä ei voi hoitaa 8-16 toimistotyönä, on käytettävä kaikkien Jämsässä asuvien ammattitaitoa hyväksi."

"Kauppiaiden, mainostoimistojen, pankin palveluksessa olevien, yrittäjien, taiteilijoiden, tänne muuttaneiden, matkailun osaajien jne. on mentävä Jyväskylään, Tampereelle näkymään. Tehtävä houkuttelevia tarjouksia itsensä työllistäjille, käsityönammattilaisille, keikkamuusikoille ja muualla asuville eläkeläisille. On arvottava Himoksessa talvella ja kesällä kävijöiden kesken omakotitontteja Jämsän kaupungin toimesta vuosittain. On tiedotettava. Tiedotustilaisuudet on suunniteltava hyvin. Niistä on tehtävä hauskoja ja mieleen jääviä."

"On aika laittaa Jämsä maailman kartalle tai kuolla pois. Estoniankin upotessa itseensä uskovat pelastuivat useammin kuin luovuttajat."

- - -

P A L A U T E
Poimin sieltä täältä kommentteja saamastani palautteesta.
Ensin omia aivoituksia liittyen palautteeseen ja "kursiivilla sitaateissa" saamani palaute.

- - -
Näköjään koneistossa on luutuneita ja byrokraattisia henkilöitä.
"Kumpa tuo menisi kuin häkä jokaisen virkamiehen sieluun tuo viesti."

Asenteesta olen paasannut, eilen Himoksen laatujohtoryhmässä ei tullut Jämsän kaupungille kiitoksia. Tosin oli kiitoksen aiheitakin muutama. Useat eri Himoksen toimijat ovat kommentoineet, että kaupungin puolella ei ole riittävän neuvottelutaitoisia henkilöitä.
"Jos ei tuota asennetta saada täällä muuttumaan, ollaan kyllä eräänlainen estonian upotus mekin!"

Jämsän tärkein asian on keskittyä imagoon ja elinvoiman rakentamiseen, ei pilvien päällä leijailuun.
"Aluehallintouudistus on sekin tärkeä asia, mutta ei se nyt herran jestas saa ohittaa oman kaupungin imagon ja elinvoiman rakentamista.

Oman mukavuusalueen ulkouolelle tulee jokaisen pyrkiä ennakkoluulottomasti, kukaan muu ei tee asioita puolestamme, vain tulevaisuuteen voimme vaikuttaa.
"Porukan on syytä olla riittävän järeetä ja tosiaan ennakkoluulotonta, keskustelevaa ja verkostoitunutta. Ideoita on. Peruutuspeili on turha kapistus."

Koneiston tulee olla pykälää nykyhetkeä edempänä, iso pallo tulee saada pyörimään ja raha tulee saada virtaamaan kaupungin kassaan mahdollisimman vuolaana virtana.
"Himoksestakin ajattelen, että virkeiden pitäisi jo miettiä seuraavaa steppiä – kylpylähanke etenee kun juna, kunhan saadaan kaava. Mitä seuraavaksi!?"
- - -