Mielipiteitä

Asenne
Oikea asenne on kaiken kehityksen perusta. Me jämsäläiset voimme vaikuttaa suuresti omaan tulevaisuuteemme. Ottakaamme asiat asioina. Hoitakaamme ne hyvin. Me pystymme mihin vaan.

Avioliitto
Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Samaa sukupuolta olevien liittoa tulisi kutsua esimerkiksi "pariliitoksi".

Euro
Euro tuo vakautta Suomen talouteen. Mielestäni Suomen tulee edelleen pysyä eurossa.

Jämsänjoki
Upea luontokokonaisuus aivan Jämsän ytimessä. Tietoisuutta joesta ja sen antamista mahdollisuuksista tulee lisätä sekä Jämsäläisille että matkailijoille. Joki on uimakelpoinen ja joesta saadaan jopa kuhia. Ja tämä arvokala ei likaisessa vedessä viihdy. Myös saukon syömiä ravun saksia löytyy keväällä sulapaikoista.

Hankintalaki
Julkisten palvelujen ostossa käytetään hankintalakia. Tarjouspyyntöjen jälkeen saadaan tarjoukset ja halvin voittaa. Tarjouspyyntöjen laadinnassa tulee käyttää kaikki osaaminen, koska sen jälkeen kaikki on vain kylmää matematiikkaa.

Neuvottelevaa hankintamenettelyä tulisi käyttää kaikissa kunnan hankinnoissa. Keskustellaan hankinnan laajuus, rajapinnat, takuut ja kaikki muut yksityiskohdat. Sen jälkeen, kun oikeasti tiedetään mitä ostetaan, alkaa hinnasta keskusteleminen. Oleellisinta on, että halvin ei aina voita. Ostetaan se tarkoitukseemme paras.

Kuten tiedämme, että jos ostaa halvan ja hyvän tulee ostaa se halpa ja sitten se hyvä.

Himos
Himos on rakennettu tyhjästä. 1980 -luvun alussa oli vain utopistinen ajatus. Nyt voimme todeta, että se on hieno talvi- ja kesämatkailukeskus. Jämsän tulee edelleen panostaa voimakkaasti Himokseen. Sitä kautta saamme vireyttä muuten muuttotappioiseen kuntaamme.

Homot ja lesbot
Samaa sukupuolta rakastavat henkilöt hyväksyn. Heitä on nettitietojen noin 0,5-1,5 % länsimaissa, Suomessa noin 0,7-0,8 %. Media tuo tätä vähemmistö/marginaaliryhmää aivan liiaksi esille suhteessa niiden määrään. Eli olen mediaa vastaan, en ihmisiä.

Kateus
Kaikilla ihmisillä tulisi olla Pohjalainen kateus:
 "Teen homman paremmin kuin toi naapuri".

Kunnallisvero
Verojen korotus ei ole mielekästä, mikäli kunnan menot eivät ole oikealla tasolla. Ensin pitää laittaa menot kuriin. Kun menot ovat kurissa ja rahat ei edelleenkään riitä, niin sen jälkeen voidaan vasta harkita veronkorotusta.

Kysyminen
Useasti asioita päätettäessä tulee epäselvät asiat kysyä selviksi. Vaikka tuntuukin sille, että myöntää tyhmyytensä, mutta samalla huomaa, että eivät ne muutkaan tienneet asiasta. On erittäin typerää jättää kysymättä epäselviä asioita. Vain oikea-aikaisesti kysymällä asiat selviävät. Olen ilmeisesti elämäni loppuun saakka kyselyiässä.

Lomauttamiset
Jämsän kaupungin taloutta ei korjata kuin tilapäisesti lomautuksilla. Täytyy tehdä rakenteellisia muutoksia, jotka saavat aikaan pysyviä kustannussäästöjä. Lomautukset aiheuttavat vain turhaa hämmennystä ja säästöt on vaikea todeta.

Luonto
Jämsässä on hieno luonto. Ihmisten tulee liikkua luonnossa. Vaikka itse olen Jämsäläisiä luontokohteita paljon kiertänyt, niin paljon on vielä näkemättä.

NATO
Maailmantilanne muuttui Ukrainan sodan takia ja ainoa oikea liike oli liittyä NATO:n.

Neekeri
Nykyisin paheksutaan neekeri sanan käyttöä. Koulussa on 1970 -luvulla opetettu, että neekeri on se alkuperäisafrikkalaisen näköinen henkilö. Suomessa neekeriä ei pidetä eikä koeta negatiivisena ilmauksena niin kuin muualla maailmassa. Jos haluan sanoa, että näin kadulla alkuperäisafrikkalaisen henkilön, niin se kuulosta omituiselta. Jos käytän sanaa neekeri, niin kaikki sen ymmärtävät ilman rasistisia reaktioita. Viime aikoina olen opetellut käyttämään sanaa alkuperäisafrikkalaisen näköinen.

Ohjelmistot
Vaikka ohjelmistojen suunnittelijat tekevät ohjelmistoista yksinkertaisia, niin silti ne ovat liian vaikeita loppukäyttäjille. Pitää tehdä vain erittäin yksinkertaisia ohjelmia.

Paikalliset palvelut
Itse pyrin käyttämään mahdollisimman paljon oman kylän palveluja. Lähes kaiken tarvitsemani saan Jämsästä. Jämsäläisten tulee käyttää mahdollisimman paljon oman kylän palveluja. Sillä takaamme sen, että jatkossakin meillä on palveluja ja eurot jäävät paikkakunnalle.

Pakolaiset
Ihmiset lähtevät pois kodeistaan tai kotikonnuiltaan vain jonkun uhkan takia. Uhkia voivat olla nälänhätä, sota, henkilökohtainen uhka tai jokin muu uhka. Kuka sitä nyt omasta kodistaan minnekään lähtisi.

Päihteet
Tupakoinut en ole koskaan. Ja tupakoinnin aloitan heti, kun siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Huumeet ovat täysin tuntemattomat. 1980-luvun nuoruudessa huumeet olivat erittäin harvinaisia.

Alkoholia nautin kohtuullisesti. Sopivassa määrin nautittuna alkoholi parantaa mielenterveyttä. Kohtuullisuus on, että käyn muutaman kerran vuodessa pitkäripaisessa. Krapulaa en enää tällä iällä kestä.

Päättäminen
Päättäminen on pitää tehdä parhaan mahdollisen tiedon perusteella. Täytyy luottaa itseensä ja tehdä päätöksiä. Suuri yleisö ei aina ymmärrä päättäjiä, koska heidän taustatiedot ovat erilaiset. Päättämättä jättäminen on asioiden väistelyä.

Tasa-arvo
Tasa-arvon nimissä ei voi vaatia kaiken olevan tasa-arvoista. Tasa-arvo pitää tienata. Mielestäni tietyt marginaaliset tasa-arvo ääri-ilmiöt ovat saaneet liian suuren median huomion.

Ulkoistaminen
Kun mietitään palvelujen tuottamista, niin oman tuotannon ja ulkoistetun tuotannon hinta tulee olla selvillä. Palvelu tulee hankkia sieltä, mistä se edullisemmin saadaan, tosin laatu tulee olla moitteetonta. Monesti ulkoistettu palvelu tuottaa paremman laadun, koska heidän leipänsä on siitä laadusta kiinni.

Uskonto ja kirkko
Olen evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Minulla on perinteinen uskonnollinen kasvatus. Tietyistä perinteistä tulee pitää kiinni. Ihmisillä tulee olla tietyt perusarvot. Kirkkoa tulee uudistaa nykyaikaan sopivaksi.

Ydinvoima
Olen ydinvoiman kannattaja. Mielestäni se on puhdas ja halpa tapa tuottaa perusvoimaa suomalaisten tarpeisiin. Varsinkin, jos ydinsähkö on tuotettu Suomessa, niin se on tehty turvallisesti.

Vaikuttaminen
Nykyisin sosiaalinen media on nopea ja helppo tapa vaikuttamiseen. Erilaisten mielipiteiden esittäminen on nopeaa ja vaivatonta. Sosiaalisessa mediassa asioiden läpikäynti omalla nimellä pitää yleensä keskustelun  asialinjalla.

Vastaanottokeskus VOK
Maahantulijat asuvat siellä sen ajan, jonka heidän turvapaikka- ja vastaavan asiansa käsittely kestää. Keskus huolehtii turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, majoituksesta, palveluista ja odotusaikaa tukevista toiminnoista. Maahanmuuttajien tulee toimia Suomen lakien mukaisesti. Suhtaudun asiaan positiivisen neutraalisti niin kauan, kunnes lieveilmiöitä ei esiinny.

Vihreät arvot
Kaikessa tekemisessä noudatan "pieniä" vihreitä arvoja. Pienillä teoilla saadaan paljon aikaiseksi. Aikoinaan Intiassa käydessäni totesin niin kuin Pentti Linkola on todennut "Maailma hukkuu paskaan". Onneksi Suomessa vihreät arvot ovat korkealle arvostettuja. Lisään tähän vielä lopuksi, että järki pitää olla päässä ja nykyisin se aito vihreys on hieman hakusalla. Sana kiertotalous kuulostaa hyvältä, mutta täytyy olla selvillä todellisesta kiertotaloudesta.