tiistai 16. elokuuta 2016

Jämsä maailmankartalle

Soitin puhelun ja sain mielenkiitoisen postin. Jämsään pitää perustaa poikkitieteellinen ja ennakkoluuloton ideointiryhmä, jonka tehtävänä on saada Jämsä maailman kartalle. Ryhmään kutsuttaisiin idearikaita Jämsäläisiä koolle ja ammennettaisiin ideoita oikein olan takaa. Ja sitten konkreettisesti Jämsä maailman kartalle.

Keskusteluryhmän vetäjänä pitää olla avoin, ennakkoluuloton ja idearikas henkilö.

- - -
"Jämsä kuten Suomen kaikki maaseutukunnat ovat lähivuosina erittäin suurien vaikeuksien edessä. Väestö ikääntyy ja nuoret muuttavat kasvukeskuksiin. Vain ne kunnat tulevat selviytymään, joiden asukkaat toimivat aktiivisesti nuorten perheiden, yrittäjien ja uusien palveluiden saamiseksi alueelleen. Kysymys on myös yksittäisten ihmisten ja perheiden kannalta taloudellisesti vakavasta asiasta. Kiinteistöjen arvot romahtavat muuttotappiokunnissa nopeasti. Eläkeläisten ikääntymisen turva ja perikuntien omaisuus katoaa arvon pudotuksen myötä."

"Kysymys on niin vakava luonteinen, että perinteiset puoluerajat ja toimintamallit on unohdettava ja alettava toimimaan yhdessä ja yhtenäisesti käytännöllisesti ja konkreettisesti ilman selvityksiä, mietintöjä ja konsultteja. On tultava esiin. Tuotava Jämsä suomalaisten tietoisuuteen, erittäin ystävällisen ja hyvän palvelun, elämän myönteisen asenteen, ahkeruuden ja iloisuuden paikkakuntana. Asenne ja palvelumuutoksen tulee tapahtua nopeasti. Suuret ikäluokat kuolevat vauhdilla seuraavan 10 vuoden aikana. Jonkun on tartuttava toimeen. Tätä ei voi hoitaa 8-16 toimistotyönä, on käytettävä kaikkien Jämsässä asuvien ammattitaitoa hyväksi."

"Kauppiaiden, mainostoimistojen, pankin palveluksessa olevien, yrittäjien, taiteilijoiden, tänne muuttaneiden, matkailun osaajien jne. on mentävä Jyväskylään, Tampereelle näkymään. Tehtävä houkuttelevia tarjouksia itsensä työllistäjille, käsityönammattilaisille, keikkamuusikoille ja muualla asuville eläkeläisille. On arvottava Himoksessa talvella ja kesällä kävijöiden kesken omakotitontteja Jämsän kaupungin toimesta vuosittain. On tiedotettava. Tiedotustilaisuudet on suunniteltava hyvin. Niistä on tehtävä hauskoja ja mieleen jääviä."

"On aika laittaa Jämsä maailman kartalle tai kuolla pois. Estoniankin upotessa itseensä uskovat pelastuivat useammin kuin luovuttajat."
- - -