maanantai 1. elokuuta 2016

Hankala virkamies

Viimeinen impulssi tälle kirjoitukselle tuli tänään, kun eräs harmaapartainen mies otti asian jälleen ja taas puheeksi tuolla kylän raitilla. Kaiken kaikkiaan palautetta olen saanut useilta eri tahoilta hankalasta virkamiehestä, joka ottaa yhteiset asiat henkilökohtaisesti suuttuen.

Ensimmäinen kuulemani asia tämän tiimoilta oli, kun vaikutusvaltainen määrätietoinen yrittäjä otti asian puheeksi. Hän on todennut moneen kertaan saman asian, kyseisen virkamiehen kanssa ei pysty asioista keskustelemaan asioina. Tämä "KKK" on pahempi tapaus kuin itse "KKK VVVV". Joudun hieman hipsuihin asian oikean laidan piilottamaan, jotten joudu vaikeuksiin.

Toinen tapaus on se, kun erään lautakunnan kokouksessa ruvettiin ns. "kiristämään" lautakunnan jäseniä, mutta lautakunta pysyi yksimielisesti kannassaan, vaikka tämä niin sanottu hankala virkamies toisin halusi. Ilmeisesti meni tämäkin asian ns. "henkilökohtaiseksi suuttumiseksi". Asiat pitäisi käsitellä asioina.

Kolmas tapaus on se, kun olin vaimoni kanssa Hankin uudessa leipomokahvilassa kirjakaupan vieressä kahvittelemassa avajaispäivänä. Eräs sillä hetkellä tuntematon kaveri sanoi, että hankalampaa virkamiestä hän ei tunne maan päällä. Yrittäjänä hän ei pysty asioita hoitamaan kaupungintalolla kyseisen virkamiehen kanssa. Piti oikein kysyä kuka hän oli tämä tuntematon kahvittelija? No hän oli eläkkeellä oleva erittäin merkittävän yrityksen perustaja. Tosin tunsin hänet kyllä, mutta vuodet ja harmaantuminen hieman hämäsivät. Tarinaa jatkui pitkäänkin, mutta ei siinä voinut muuta kuin korvat punaisena kuunnella ja todeta sisimmässään, että voivoi on meillä olemassa hankala virkamies...

Neljäs tapaus tuli esille tänään iltapäivällä eteen, kun juttelin erään harmaapartaisen miehen kanssa, joka on koko kirjoituksen impulssin antaja. Tuli vain puheeksi tietoliikenneasiat. Erään ison Suomalaisen tietoliikenne yrityksen edustaja oli maininnut näistä jutuista tietämättään, että hän ei ole koskaan tavannut sellaista virkamiesta kuin Jämsässä, joka asioita käsitellessä suuttuu henkilökohtaisesti. Työasiat ovat vain työasioita.

Omat kokemuksenikaan eivät kyseistä virkamiestä kohtaan ole hyvät. Hänen nimeään ei saa mainita blogissa, uhkailemalla pyysi taannoin nimensä poistamaan. Samoin kyseinen virkamies on suoraan sanonut, että minä tuhlaan virkamiehen kallista aikaa, eli ei ole aikaa (taitoa) keskustella edes valtuutetun kanssa.

Lopuksi tulee vain mieleeni kaupungin arvot ja niiden merkityssisältö:

Yhteistyökyky

- kaupungin työntekijät ja luottamushenkilöt ovat joukkuepelaajia,
   ja he työskentelevät koko kaupungin konsernin eteen
- meihin voi luottaa
- olemme sanamme mittaisia
- osaamme verkostoitua aktiivisesti
- kunnioitamme erilaisuutta ja eri mielipiteitä
- pidämme kiinni yhteisistä toimintatavoista ja sopimuksista
- toimintamme herättää luottamusta toisissa

Palveluhenkisyys

- olemme myönteisiä, helposti tavoitettavissa
- olemme ripeitä ja kunnioitamme toisiamme
- olemme valmiita neuvomaan ja antamaan tietoa
- arvostamme asiakasta
- ennakoimme palvelun tarpeita

Avoimuus
- päätöksenteon ja valmistelun läpinäkyvyyttä
- keskustelevaa ja vuorovaikutteista tapaa toimia
- ennakoivaa tiedon jakamista
- asukkaiden kuuntelemista
- suhtaudumme myönteisesti toimintatapojemme arviointiin ja kehittämiseen
- suhtaudumme myönteisesti uuteen