keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Epäluottamuslause ja yrittäjät

Olemme sana sanaa tilanteessa siitä, mitä mieltä yrittäjät ovat. Julkisuudessa eli lehdistössä kaupunginjohtajaa puolustaneet henkilöt ovat sitä mieltä, että yrittäjillä ei ole luottamuspulaa Jämsän kaupunginjohtajaa kohtaan.

Omakohtaisesti voin asian toisin todeta.

Jämsän kaupunginvaltuusto vieraili Himoksella laatujohtoryhmän vieraana alkusyksystä 2016. Laaturyhmä koostuu useista Himoksella toimivista yrittäjistä, jotka yhteistyössä edistävät alueen kehittymistä. Tarkkaa kokoonpanoa ei tuotu julki. Kaupunginvaltuutettuja oli paikalla 23 ja kuulijakunnassa oli myös edustus Jämsekistä. Myös Jämsän yrittäjien puheenjohtaja oli paikalla. Vierailun alkumetreillä eräs esitelmöitsijä toi selkeästi ilmi, että Jämsän kaupunginjohtaja ei osaa käyttäytyä eikä neuvotella. Jäin asiaan hieman ihmettelemään, miksi asia tuotiin näin selkeästi ja julkisesti esiin kaupunginvaltuutetuille. Vierailumme aikana myös golf -toimija esitti saman sisältöistä viestiä. Ja muutama muukin saman sisältöinen viesti saatiin. Perin kummallinen juttu...

Hiihtokeskuksen osalta on vastaavan sisältöistä viestiä tullut kuin laatujohtoryhmältä kaupunginvaltuutettuina kuulimme. Selkeästi on ainakin tuotu esille, että kaupunginjohtajan neuvottelutaidoissa on erittäin paljon parannettavaa. Himoksella oleviin neuvotteluihin on kaupunginjohtaja aina määrännyt jonkun "alaisen" hommiin. Käsitykseni mukaan hankalia ja ikäviä asioita vältellään. Kuten tiedämme hiihtokeskuksen yrittäjä on karaistunut neuvottelija, joka on kaikenlaisissa liemissä jo uitettu - erittäin määrätietoinen toimija. Kaupungin puolelta tarvitaan siis hyvää neuvottelijaa.

Yksi yksityiskohta neuvottelutaitoihin on tullut esille, jota itse pidän vähintäänkin valkoisena valheena. Kaupunginjohtaja selvitti, että hiihtokeskuksen kanssa on neuvoteltu silloin ja silloin. Asiaa varmistettiin hiihtokeskukselta. Kaupunginjohtaja on kuulemma neuvotellut sillä viikolla hiihtokeskuksen kanssa. Pitääkö tämä paikkansa? Vastaukseksi saimme, ettei pidä paikkaansa. Mutta sellaisen tiedon olemme saaneet?! No se taitaakin olla se "neuvottelu", kun kaupunginjohtaja ja hiihtokeskuksen toimitusjohtaja kohtasivat paikallisen ison kaupan hyllyjen välissä ja vaihtoivat muutaman minuutin kuulumisia. No toisen näkemyksen mukaan on neuvoteltu, mutta ei minun.

Vastuuta tuntien olen kysynyt moniiin asioihin myös rinneyrittäjän kantoja eri asioihin. Vastauksen olen aina rinneyrittäjältä saanut ja ne ovat perustuneet tosiasioihin. Minun silmissäni rinneyrittäjän vastaukset on paljon selkeämmät ja uskottavammat kuin "on neuvoteltu" -vastaus.


Jämsän kaupunginvaltuutettujen virallisissa papereissa korostetaan Himoksen ympärivuotista kehittymistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on tarkoittanut kesämatkailua. Talvimatkailun osalta kehittymistä ei ole tapahtunut. Nykyisen kaupunginjohtajan aikana talvimatkailun kehitys -umpisolmua ei ole saatu purettua.

Kaupunginjohtaja jos joku olisi mielestäni oikea henkilö puhkaisemaan mätäpaiseen neuvottelutaidoillaan. Saataisiin vihdoinkin talvimatkailu kehittymään. Tämä tukisi tulevan kylpylän ja majoitustoiminnan taloudellisesti kannattavaa käynnistymistä.

Ohessa esitin muutaman detaljin liittyen muutaman jämsäläisen yrittäjän näkemykseen kaupunginjohtajasta.

Muiden yrittäjien kannasta en osaa sanoa. Se on sitten toinen kirjoitus.