torstai 6. lokakuuta 2016

Biotuotetehdas on perinteinen sellutehdas

Biotuotetehdas on oikeasti perinteinen sellutehdas. Kukaan ei puhu niin sanotusti sellutehtaasta sanaakaan. Se on aina biotuotetehdas. Markkinointi on hoidettu erinomaisesti.

Erityisesti alla olevasta tekstistä jäi mieleeni biosähkö. Lienee jotenkin parempaa sähköä kuin se perinteisen sellutehtaan tuottama sähkö. Ei kuitenkaan synny biokaukolämpöä. Se olisi paljon myyvämpi termi kuin kaukolämpö.

Biotuotetehdas hankkeen sivulla ei lue mitään sellaista, mikä poikkeasi perinteisestä sellutehtaasta.

Hyvin on hoidettu projekti biotuotetehdas mielikuvilla.

Biotuotetehtaan nettisivulla lukee seuraavaa:
- - -
Biotuotetehtaan tuotevalikoiman ydin muodostuu tuotteista, joita valmistetaan jo nykyisillä sellutehtailla:

- Korkealaatuiset sellut mm. paperin, pehmopaperin ja kartongin raaka-aineeksi.

- Mäntyöljy ja tärpätti. Mäntyöljyä hyödynnetään mm. liimojen, maalien, musteiden ja biopolttoaineiden valmistuksessa. Tärpättiä käytetään mm. hajusteiden ja maalien valmistuksessa.

- Bioenergiatuotteet eli biosähkö, prosessihöyry, kaukolämpö ja kuoripohjainen kiinteä polttoaine. Kaukolämpöä voi hyödyntää mm. Äänekosken kaupunki.

Huhtikuussa 2015 tehtiin jo päätös yhdestä uudesta biotuotteesta, jonka valmistus alkaa samalla kun biotuotetehdas käynnistyy vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Tämä kuoresta kaasuttamalla valmistettu kaasumainen biopolttoaine, eli tuotekaasu, hyödynnetään biotuotetehtaassa meesauunin pääpolttoaineena.

Muita mahdollisia uusia biotuotteita ovat esimerkiksi rikkihappo, metanoli, tekstiilikuidut, biokomposiitit, ligniinijalosteet, lannoitteet ja biokaasu. Tutkimme useita prosesseja ja tuotepolkuja, jotka toteutuvat vaiheittain. Tavoitetilaan pääseminen vie aikaa uuden biotuotetehtaan käynnistymisen jälkeen.
- - -

Nykyisiä biotuotteita ovat