tiistai 25. lokakuuta 2016

Esimiehen kompastuskivi: vaikeat asiat?

Ohessa muutama ote Paula Pauniahon kirjoituksesta. Koko kirjoitus on luettavissa oheisesta linkistä.

Onneksi omassa työelämässäni nykyisin vaikeat asiat osataan mielestäni käsitellä.

- - -
Vaikeita asioita voivat olla erilaiset työtehtävien laiminlyönnit, alisuoriutuminen, väärinkäytökset, kiusaaminen, päihteiden käyttö tai irtisanominen. Niiden käsittelyä varten löytyy jo monenlaisia toimintamalleja työpaikoilta, mutta edelleen hankalia asioita lakaistaan maton alle. Sieltä ne kuitenkin heijastuvat koko työyhteisöön, sen ilmapiiriin ja viime kädessä tulokseen.

Miksi vaikeista asioista on niin vaikea puhua?

MIFin esimiesvalmentaja Pirjo Jääskeläinen katsoo, että persoonallisuutemme ja erityisesti kasvatuksemme vaikuttavat suuresti siihen, miten suhtaudumme vaikeisiin asioihin. Vaikeista asioista puhuminen pelottaa, on epämukavaa ja siihen liittyvät vaikeat tunteet kuten häpeä, kateus ja kasvojen menetyksen pelko.

Jääskeläisen mukaan on helpompi kietoutua hienotunteisuuden viittaan. Monet voivat myös pelätä voimakasta reaktiota ja suuttumusta ja sen vuoksi ovat mieluummin hiljaa tai hautaavat ongelman. Suoraan puhuminen tai kissan nostaminen pöydälle voidaan kokea epäkohteliaana ja huonona käytöksenä.

Kun kokemus ja rohkeus ottaa asiat esille rakentavasti lisääntyvät, huomaamme omankin olomme parantuvan. Vaikeiden asioiden hautaaminen tai sisällä pidättäminen vie nimittäin valtavasti energiaa ja verottaa työhyvinvointia, muistuttaa Jääskeläinen.

- - -