sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Positiivistä pöhinää Rukalla

Koillissanomat kirjoittaa Rukan kauden uutuuksista 22.9.2016.

Uutisoinnin kuvasta minulle tuli mieleen Rukan sivuilla ollut Rukan MasterPlan. Kuvan kohta on ollut valtion maata, minkä rinneyrittäjä on vuokrannut rukan laskettelukeskuksen kehittämiseksi 1970-80 lukujen vaihteessa. Kuva on nykyisestä MasterPlanin "Aurinkorinne" loma-asuntoalueesta.

Alueen aiempi historia selviää Wikipediasta;

"1950-luvun isojaossa kukaan ei vaatinut Rukaa itselleen, joten enin osa siitä jäi valtiolle. Aloitteen ensimmäisen rinteen raivaamisesta teki maanmittausinsinööri Kalevi Routala. Rinne raivattiin talkootyönä, ja ensimmäiset laskut siinä laskettiin alkutalvesta 1955. Rinnettä on sittemmin laajennettu, ja samainen rinne on nykyisen Rukan eturinne."

Himottu vuori historiikin mukaan vuonna 1984 Himoksen perustanut Juhani Ojala oli ennen perustamista Rukan rinneyrityksen paikallisjohtaja. Hän näki Rukalla laskettelukeskuksen kehittämisen kokonaisvaltaisen vision, mikä toi Himokselle ja onnistuikin heti alussa Pohjois-Himoksessa vuokra-alueita Honkarakenteelle rakentamisalueiksi luovutuksessa. Rinneyrittäjän vuokra-alueille rakentamisen malli levisi muuallekin Suomen hiihtokeskuksiin ja on käytössä mm. Ylläksellä valtion omistamilla mailla ja Tahkolla Kuopion kaupungin omistamilla mailla.

Koko hiihtokeskuselinkeinoa havahdutti Jämsän kaupungin ja Himoksen rinneyrittäjän välinen erimielisyys vallitsevasta kehittämismallista ja vuonna 2005 allekirjoitetun vuokrasopimuskehitysmallin riitautuminen heti vuonna 2006 vuokra-alueen kehittämisestä yhdessä. Riita on kestänyt yli 10 vuotta ja sovusta ei ole neuvoteltu.