tiistai 6. syyskuuta 2016

Lapin hiihtokeskukset osaavat homman

Lapin hiihtokeskukset osaavat homman Levi, Ylläs ja Ruka. Hiihtokeskukset investoivat suuria summia rinteisiin ns. "Ylläksen mallin mukaan". Muuten arvottomista maista mm. Metsähallitus tahkoo rahaa.

On yleisesti tiedossa, että hiihtokeskusbisnes ei ole mikään rahasampo. Jotta hiihtokeskusta voidaan kehittää täytyy käyttää Ylläksen mallia. Tehdyt investoinnit tuovat rahat alueen yrittäjien ja veronmaksajien laariin. Pääasia on, että alue kehittyy.

Johtuuko tämä lappalaisten kyvykkyys yöttämästä yöstä tai kaamoksesta, vai molemmista? Pohjoisen mies osaa asioista neuvotella ja investoinnit etenevät. Yhteistyötä tehdään aidosti.

Kumpa tämä tauti tarttuisi Jämsäläisiin virkamiehiinkin?


Ohessa aiempi Blogikirjoitukseni.
- - -
Kuusamon kaupunki ja Rukan rinneyrittäjä Rukakeskus Oy tekevät sen, missä Jämsän kaupungin ja Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n maanvuokrasopimuksessa sovittu yhteistyö ei onnistunut.

Koillissanomat Gondolihissi vetää 113 miljoonan euron investoinnit liikkeelle Rukalla – jos päättäjät hyväksyvät hankkeen

Rukan sopimus pitää sisällään gondolihissin Rukan länsikylästä itäkylään, puura­ken­teisen 1 500 petipaikan itäkylän rakentamisen, 16 miljoonan investoinnit rinnealueille, 15 miljoonan investoinnit stadionin alueelle ja näkö­a­la­ra­vin­tolan Rukan (Saaruan) huipulle. Lisäksi on suun­ni­tel­massa on reitistöjen parantamista ja uuden asuntoalueen rakentaminen.

"Ensimmäisenä liikkeelle on lähdössä kevyen liikenteen gondolihissin rakentaminen. Kaupunki kerää kaavoi­tus­kor­vauk­sina alueen maano­mis­ta­jilta arviolta 3,8-4,5 miljoonaa. Tästä summasta on määrä käyttää kaksi miljoonaa hissin rakentamiseen. Rukakeskus maksaa hissistä miljoonan ja yksi miljoona tulee inves­toin­ti­a­vus­tuk­sina (valtio, EU)."

Himoksen maanvuokrasopimuksen aiesopimus sisälsi Jämsän seudun matkailun MasterPlanin 2005 - 2015 mukaiset kehityshankkeet olivat yhteensä 57,2 M€, mistä rinneyrittäjän investoinnit oli puolet eli n. 25 M€, sisältäen myös kuljetus- ja maisemagondolihissin Länsikeskuksen (golfkenttä) ja Himoskylän (kylpylä) sekä Himoshuipun välillä. MasterPlanin mukaan gondolihissin rakenne mahdollisti golffareiden kuljetuksen golfbäkeineen.

Miksi ei vastaava temppu Jämsäläisiltä onnistuisi?
Miksi tämä on Jämsälle liian vaikeaa, jos Lapin hiihtokeskuksilta onnistuu?
Ollaanko me olevinaan liian viisaita?
- - -