keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Himoksen vesihuolto Patalahden pohjaan 1986-87

Kurkistus historiaan pitää mielen virkeenä.

Himottu vuori historiikin mukaan toteutettiin merkittävä Himoksen hanke 30 -vuotta sitten, kun vesihuolto Jämsästä Himos-Hotellin kautta Pohjois-Himokseen toteutettiin Patalahden pohjaan 1986-1987. Historiikin sivulla 77 lukee seuraavaa.
- - -
"Himoksen alueen rakentuminen matkailukeskukseksi ei ollut vain Himosvuori Oy:n asia. Yritykset, asukkaat, mökkiläiset ja asiakkaat tarvitsivat yhteiskunnallisia perusrakenteita, kuten sähköjä, katuja, vesijohtoja ja viemäreitä. Poliittisten linjausten seurauksena kaupunki noudatti säästölinjaa siten, että julkisista varoista maksettaisiin vain pakollinen ja mahdollisimman myöhään. Yrittäjät kantakoot oman vastuunsa, kuului viesti.

Himosvuori Oy, Jämsän Vapaa-aikakeskus Säyrylä Oy ja Rakennusliike S. Tuominen Oy ilmoittivat 2. kesäkuuta 1986 kaupungille, että ne sitoutuvat maksamaan Patalahden vesihuoltoverkoston rakentamisesta kahden pumppaamon kustannukset. Pumppaamot olivat arvoltaan 275 000 markkaa ja 311 800 markkaa. Pumppaamot luovutettaisiin kaupungin omistukseen korvauksetta. Lisäksi maksettaisiin kiinteistöistä liittymämaksut rakennettuun ja luovutettuun kaupungin vesi- ja viemäriverkostoon. Hanke valmistuisi 1. kesäkuuta 1987 mennessä.


Kaupunginvaltuusto hyväksyi Patalahden keskitetyn vesi- ja viemäriverkoston rakentamisen valtion vesihuoltotyönä. Kokonaiskustannukset olisivat 1,8 miljoonaa markkaa. Valtion osuudeksi hyväksyttiin 800 000 markkaa. Hankkeen saaminen valtion vesihuoltotyöksi oli sattuman satoa. Tekninen johtaja Heikki Kyyrönen kertoo, miten Jyväskylän YH-rakennuttajien silloinen toimitusjohtaja Reijo Pesonen oli kuullut Helsingissä, että rakennushallituksella olisi käytettävissään valtion määrärahoja kuntien vesihuolto­kohteisiin. Tiedot osoittautuivat oikeiksi. Jämsä jätti hakemuksen ja se meni läpi. Kaupunki maksoi tarvikkeet ja valtio työn."
- - -
Valtuutettuna saamieni tietojen mukaan vesihuoltolinja on edelleen käytössä ja siihen on kytketty lisäksi Pohjois-Himoksesta eteenpäin kaupungin rakentamat runkolinjat Lintuvuoren asemakaava-alueen kautta Päijänrantaan.