keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Päättäjä ei ymmärrä, mitä Himoksella tapahtuu

Normaali päätöksentekojärjestys on Jämsän kaupungissa seuraava:
- virkamies valmistelee
- tekninen lautakunta päättää
- kaupunginhallitus päättää
- kaupunginvaltuusto päättää

Himoksen asiat koko Himos-alueella näyttävät yksinkertaisilta, mutta ihan sitä ne eivät ole. Toisinaan ne on monimutkaisia, ettei kukaan ymmärrä, eikä ainakaan jutun juuri selviä.

Asioita ja yksityiskohtia olen kysellyt joiltakin teknisen lautakunnan jäseniltä, mutta on selvinnyt, että he ovat jokseenkin kuutamolla. Sama tilanne tuntuu olevan hallituksen jäsenillä.

Lopulta, kun jokin asia tulee sitten valtuustoon, niin se on jo kahdesta portaasta mennyt läpi lähes kumileimasinperiaatteella, tyyliin virkamies esittää ja päättäjät päättää. Valtuustossa asioista ei enää ns. keskustella vaan asioista päätetään. Kokemukseni perusteella suurin osa valtuutetuista ei tiedä mistä tarkalleen päätetään. Jos tässä vaiheessa ruvetaan esittämään toista kuin esitetään, niin leimataan vastarannakiiskiksi. Vaatii paljon voimia ottaa asioista selvää, kun sitä saa onkimalla onkia, että voi tehdä vastaesityksen.  Ja hullun rohkeutta ja aitoa hulluutta pitää olla aimo annos.

No mistä tämä päätelmä?

Olen haastatellut eri henkilöitä ja se on selvinnyt, että ei ole tietoa. Sen mitä virkamies ns. esittää sen päättäjä pääsääntöisesti päättää. Mitkä ajatuspolut päätöksien taustalla on, niin se ei selviä päättäjille laisinkaaan.

Asiat ovat monimutkaisia muun muassa seuravilla alueilla:
- Golf
- Hiihtokeskus
- Himoslehtelä
- Kylpylä
- Päijänranta

Asiat esitetään monimutkikkaasti ja tietyssä sopivassa valossa. Näin asiat näyttävät hienoilta. Muistan ilmiselvästi, kun Päijänrannan kaava oli valtuustossa ja se eturivin mustatakkinen virkamies julisti, että rakentaminen alkaa heti päätöksenteon jälkeen - Lemminkäinen rupeaa töihin. Onko Lemminkäinen rakentanut jo jotain Päijänrantaan? Ilmeisesti asia esitettin juuri sopivassa ilta-auringon valossa. Mikä on tämänkin päätöksen oikea jutun juuri? Se ei selviä kokouksien pöytäkirjoista.

Asioita kun tarkemmin tutkii, niin tietyt voimat jylläävät, kuten joka paikassa maan vetovoima. Toisissa tapauksissa on vastavoimia, jotka kumoavat itse oikean voiman eli vastavoima voittaa.