sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Tahko kehittyy kaupungin ja rinneyrittäjän yhteistyöllä

Tuskin on muste kuivunut Tahkon rinneyrittäjän ja Kuopion kaupungin välisestä, uuden Välimäki alueen maanvuokrasopimuksen allekirjoituksesta, kun yhteistyölle seuraa jatkoa.

Kuopion kaupunki ja Tahkon yritykset rakentavat Nilsiän Tahkon huipulle Suomen pisimmät, kilometrin pituiset portaat. Portaita hyödynnettäisiin maan pisimmän vaijeriliukuradan rakentamisessa, uutisoi Savon Sanomat 22.9.2016.


Rinneyhtiö Huippupaikat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen kertoi torstai-iltana, että portaiden rakentaminen voisi alkaa tämän vuoden puolella.

Portaat ovat osa tänä syksynä julkistettavista Tahko Action Plan -hankkeen rinneuudistuksista. Kuopion kaupunkirakennelautakunta päättää kaupungin osallistumisesta ensi keskiviikkona. Esityksen mukaan kaupunki myöntää rakentamiselle 100 000 euron arvonlisäverottoman rahoitusosuuden yhdyskuntatekniikan investointien määrärahasta. Avustus annettaisiin Huippupaikat Oy:lle portaiden valmistuttua.

Vaijeriliukuradan yläasema olisi portaiden yläpäässä. Portaat muodostaisivat tuolihissiyhteyden kanssa patikoijan kiertoreitin, jossa retkeilijä voisi kulkea portaita tai käyttää tuolihissiä.

Portaiden käyttäjiä arvioidaan olevan päivittäin useita satoja lumettoman kauden ulkopuolella.

Tahkon rinneyrittäjän ja Kuopion kaupungin välisen n. 40 ha:n Välimäen vuokra-alueen osayleiskaava on kaupungin nettisivujen mukaan vireillä. Alueen ensimmäinen hissi, joka on myös uuden alueen liikennehissi, on jo aiemman uutisoinnin mukaan käytössä. Kun Välimäki Ski in & Ski out -kylä valmistuu, niin seuraava kaupungin ja rinneyrittäjän yhteishanke onkin lienee sitten Gondolihissi Rukan tapaan nykyisestä ydinkeskustasta Tahkovuoren huipun maisemaravintolan sekä vaijeriliukuradan yläaseman kautta Välimäki kylään.

Tahko ja Himos ovat Suomen viiden suurimman hiihtokeskuksen joukossa. Tahko kehittyy rinneyrittäjän ja kaupungin yhteistyöllä vauhdilla, mutta Himoksen vastaava kehitys pysähtyi yli 10 vuotta sitten kesällä 2006 kaupungin ja rinneyrittäjän ratkaisevaan näkemyseroon keskeisen uuden Keski-Himoksen maanvuokrasopimuksen sisällöstä. Näkemysero on edelleen voimassa ja yhteistyön esteenä.