sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Himoksen positiivistä pöhinää 30 -vuotta sitten

Rukan positiivistä pöhinää sekä Tahkon Kuopion kaupungin kanssa yhteistyöllä kehittymistä kirjoittaessani muistui mieleen Himottu vuori kirjassa esille tullut lähes tasan 30 -vuotta sitten tapahtunut positiivinen pöhinä.


Otoksia kirjan sivulta 73. Honkarakenne vauhditti laajentumista

"Himosvuori Oy:n hallitus päätti 6. elokuuta 1986 kahden hengen tuolihissin rakentamisesta Pohjois-Himokseen. Investoinnin arvoksi laskettiin maanrakennustöineen 2,3 miljoonaa markkaa. Tuolihissi parantaisi laskettelukeskuksen palvelutasoa ja suosion kasvaessa lisäisi hiihtokeskuksen tärkeää hissikapasiteettia.
Rahat investoinnin omarahoitusosuuteen löytyivät siten, että Honkarakenne Oy:lle myytiin rakennusoikeutta 1 250 000 markalla sekä Pohjois-Himoksen päältä että Patalahden vastarannalta. Puolet kauppasummasta eli 625 000 markkaa saatiin heti ja loppuosa hiihtokeskuksen laajentumisen myötä puutavaratoimituksina."


"Honkarakenteen asioita Himoksella hoiti ensin Eero Saarelainen, myöhemmin velipoika Mauri. Lomaosakkeiden rakentaminen Patalahden rannalle ja Pohjois-Himoksen päälle alkoi talvella 1986–1987. Ensimmäisenä valmistui Jussin ja Päivin työsuhdeasunto Himos­tupa. ”Minulle kuuluivat kiinteistökysymykset. Olimme aloittaneet rakentamisen Tahkovuorella vuokramaille, mutta Himoksella esillä oli aina sekä Jussin että rahoittajien toivomuksesta ensin vuokraaminen ja myöhemmin maiden ostaminen. Kyllä se malli toimi sekä Pohjois-Himoksen laella että Patalahden rannassa”, Mauri Saarelainen kertoo."

"Saarelainen havaitsi, että Ojala oli harkinnut ja suunnitellut Himosvuori-yhtiön käynnistämisen perusteellisesti. ”Hänen päämotiivinsa oli hiihtokeskuksen sijainti järkevän ajomatkan päässä Helsingistä. Jussi on kyllä harvinaisen sitkeä liikemies ja kova neuvottelija. Pitkän kokemuksen perusteella minulle on selvinnyt, että hän on myös rehellinen. Kaikki mitä hän on luvannut, on tullut tehdyksi.”"

"”Himos kehittyi voimakkaasti sinä aikana, kun Honkarakenne oli läsnä alueen rakentamisessa. Etäisyys Helsinkiin ja Tampereelle teki siitä täysin perusjuonen mukaisesti houkuttelevan, ja sitä kautta saimme hyvin myytyä ne alueet. Vielä 1990-luvun alussa kaikki meni kaupaksi”, Saarelainen mainitsee.""


Otoksia kirjan sivu 83. Laajennus Saksalan maille?

""Honkarakenne oli kiinnostunut Himoksen kasvusta ja halusi olla jatkossakin mukana rakentamassa lomamökkejä ski-in ski-out -periaatteella. Rakentaminen piti keskittää sinne, missä loma-asunnot menivät kaupaksi eli laskettelurinteiden viereen. ”Olimme Honkarakenteen Mauri Saarelaisen kanssa tyytyväisiä varsinkin Pohjois-Himoksen yläosan onnistumisesta ja lomamökkien myynnistä. Ajattelimme laajentaa yläosan rakennusalueita ja tehdä viereen samanlaisen kuvion. Monistaisimme systeemin niin, että merkittävä osa hissi-investoinneista ja muun rinnetoiminnan kehityksestä rahoitettaisiin rakennusoikeuksien myynnillä”, Juhani Ojala selvittää."

""Ongelma syntyi siitä, että yksityiset maanomistajat eivät halunneet myydä halutuilta paikoilta maitaan. Niinpä Ojala lähetti 27. helmikuuta 1987 kaupungille kyselyn sen omistamasta Saksalan tilasta. Vain kolme viikkoa myöhemmin kaupunginhallitus päätti ”varata toistaiseksi” Saksalan noin 22 hehtaarin määräalan Himosvuori Oy:lle. Siihen nojautuen rinneyhtiö esitti tulevien laajennusvisioiden innoittamana kaupungille aiempaan varaukseensa perustuvan ostotarjouksen 2. helmikuuta 1989. ”Kaupunki ei vastannut ostotarjoukseen”, Ojala ihmettelee ääneen ja harmittelee vieläkin."


Siis se pöhinä päättyi helmikuussa 1989, kun kaupunki ei vastannut rinneyrittäjän ostotarjoukseen.

Siis omin voimin ilman kaupungin silloistakaan tukea sai rinneyrittäjä Himosvuori Oy tuolihissin ja Länsi-Himoksen aloituksen omarahoituksen aikaiseksi.

Kaupunginhallituksen toistaiseksi varaus on edelleen voimassa ja valtuuston saaman kirjallisen tiedon (29.7.2016) mukaan rinneyrittäjä Himosvuori Oy on vaatinut varausalueesta vuokrasopimusta.