lauantai 25. marraskuuta 2017

Puhe 80 vuotiaalle isälle

Kyllä ennen oli helppoa!

Kun elämänpolku on kiertänyt reilusti yli 50 yksikön kääntöpaalun, alkaa yhä useammin ajatusten kohde olla menneisyydessä ja nimenomaan siten, että kyllä ennen oli helppoa.

Ei ollut stressiä, traumaa, väärinymmärrettyjä lapsia, ei nuorisorikollisuutta, sivareita, luonnonsuojelijoita, rötösherroja, kasinopelureita, rattijuoppoja, juppeja, juntteja.

Oli vain kunnon ihmisiä, hamppareita, omenavarkaita ja pontikan keittäjiä.

Ei ollut lapsilisää, kansaneläkettä, opintotukia, asumistukia, työttömyyspäivärahoja, ansiosidonnaisia työttömyyspäivärahoja, kotihoidontukia eikä tukilisän lisäosia.

Oli vain oma apu, naapurisopu, syytinki ja vaivaistalo.

Ei ollut tulopolitiikkaa eikä jumiutuneita tuponeuvotteluja. Palkan sai, jos viitsi tehdä työtä ja jos se isännän mielestä oli tarpeellista.

Ei ollut hiustenhoitoaineita, shampoota, geeliä, antiperspiranttia, silmmänympärysvoidetta, pamppersseja, pikkuhousunsuojia eikä Emboa.

Oli vain sauna, järvi, mäntysuopa, pihahyyskä ja Maaseudun Tulevaisuus.

Ei ollut pakastinta, jääkaappia, sähkövatkainta, yleiskonetta, mikroa, grilliä tai leipäkonetta.

Oli vain kaappi, komero, uuni, hella, puumäntä, koivunvarsivispilä ja jauhopeukalo.

Ei ollut tv:tä, videota, faxia, vastaajaa, kännykkää, numeronnäyttölaitetta, digikameraa, pc.tä.

Oli vain kyläpelimanni, soittokunta, sekakuoro ja näytelmäpiiri, urheiluseura, kyläkirjasto, Jaappanin lähetyspiiri. Tiedonvälityksen hoiti putkiradio. sentraalisantra, Maaseudun Tulevaisuus ja juoruämmät.

Ei ollut sukkahousuja, tangoja, bikineitä, tekokuituja, superlonpatjaa, vesisänkyä.

Oli vain pässinpökkimät, kraappahousut, flanellipaita, päästävedettävä tai sivustalykättävä ja siellä olkipatja.

Ei ollut kuntasuunnittelua, ei seutukaavaa, rantakaavaa, rakennuskaavaa. Tehtiin vain niin kuin hyvä on.

Ei ollut peruskoulua, keskiasteen koulutusta, tuntikehysjärjestelmää, koulukuraattoria, koulupsykologia, opinto-ohjaajaa eikä virikkeelisen päivähoidon ohjaajaa.

Oli vain kunnioitettu kansakoulunopettaja, pyhäkoulu, kansakoulu, rippikoulu ja maailmakoulu. Joillekin hyväosaisille keskikoulu ja upseerikoulu.

Ei ollut A-klinikkaa, mielenterveystoimistoa, päihdehuoltoa, alkoholin väärinkäyttöä, työrajoitteisia, huumeongelmaisia eikä huumekoiraa.

Oli vain juoppoja, tuurijuoppoja, kylähulluja, hullujen huoneelle vietyjä ja laiskoja sanottiin laiskoiksi.

Ei ollut avioeroja, uusioperheitä, yksinhuoltajia, homo- ja lesbopareja.

Oli vain rakkausavioliittoja, pakkoavioliittoja, susipareja, äpärälapsia. Liiaksi muista poikkeavat pantiin sakilla järjestykseen.

Ei ollut pankkikriisiä, byrokratiaa, reaalikorkoa, heliborkorkoa, optioita, osinkoa, roskapankkeja.

Oli vain vähän käteistä ja paljon velkaa.

Ei ollut kansanterveystyötä, paikallisseudun kansanterveystyön kuntayhtymän yhtymävaltuuston varapuheenjohtajaa, paikalliseudun kuntayhtymän sairaalan vuodeosaston apulaisosastonhoitajaa, ei ollut sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen nimeämää yliopistollisen keskussairaalan johtavan ylilääkärin virkaa. Ei verisuonitauteja, ei tukielinsairauksia, psykosomaattisia oireyhtymiä, dementiaa tai laktoosi-intoleranssia.

Oli vain kunnanlääkäri, terveyssisar ja kätilö. Ei jääty kitumaan, kuoltiin pois tapaturmaisesti, maha-, rinta- tai pääntautiin tai vanhuuteen.

Ei ollut syntyvyyden säännöstelyä; E-pillereitä, kierukkaa, kondomia, sterilointia, synnytystuolia, vedenalaista synnytystä, miehiä synnyttämässä.

Naiset huolehtivat hankalat hommat. Lapset olivat vahinkoja, joita sanottiin Herran lahjoiksi. Niitä tuli vuosi ja lapsi ja parhaana kaksi.

Ei ollut murkkuikää, kasvatusneuvolaa, lävistettyjä jäseniä ja huulia, ei huumeita, graffitteja, keskiolutta.

Jos ei osannut käyttäytyä, annettiin selkään.

Ei ollut ATK:ta, EU:ta, MTK:ta, ETA:a, NMT:tä, HIV:tä, MTV:tä

Oli vain YYA, AIV, UKK, SKOP, CCCP, SYP, TVH, OTK, SKDL, DDR, KOP, SKP, USSR, DDT -> kaikki loppuneet omaan mahdottomuuteensa.

Kun luki Aapisen, Raamatun ja Juhani Ahon Rautatien, ei tarvinnut uneksia turhista.

Oltiin rehellisiä, ahkeria, rauhallisia, esivaltaa kunnioittavia, isänmaallisia, sopeutuvia ja sisukkaita. Oltiin siis onnellisia!

Kyllä ennen oli helppoa mutta siitä huolimatta OIKEIN PALJON ONNEA!

Ei kommentteja: