maanantai 27. marraskuuta 2017

Ryhmäpuheenvuoro 27.11.2017

Arvoisa Valtuuston puheenjohtaja hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja median edustajat

Hallitus esittää meille valtuutetuille lisävelanottoa, vaikka kaupungilla on omaa rahaa Jämsän Aluelämmön taseessa 5,2 M€. Tämä on jakokelpoista omaa pääomaa, siis siirrettävissä suoraan kaupungin taloutta paikkaamaan. Muistettakoon vielä, että kaupunki on Aluelämmön suurin asiakas, joten tuo miljoonapotti on osin kerätty juuri kaupungilta itseltään.

Yhtiöllä on myös puolen miljoonan sijoitus. Mistään ei selviä mihin on sijoitettu ja kenen luvalla? Cayman-saarilleko?

Lainanottoa ensi vuoden budjetissa ei tarvitse eikä pidä lisätä, vaan 3,7 M€ jakokelpoista pääomaa tulisi siirtää kaupungin talouden tukemiseen jo 2018.

Vuosiin 2019 ja 2020 saammekin jo apua niistä rakenteellisista muutoksista, joita nyt vihdoin viimein ryhdymme tekemään.

70% talouden rakenteellisista sopeuttamis- ja tehostamistoimista on edelleen tekemättä

Meidän valtuutettujen tehtävänä on nyt toteuttaa nuo tehostamistoimet. Muuten Jämsästä tulee Muuramen kaupunginosa.

Mitä sitten on tehty?

- On tehty päätös, että kaikki eläköitymisen jälkeiset rekrytoinnit päätetään hallituksessa. Mutta valitettavasti hallintokuntien palkkausesitykset menevät liian helposti läpi hallituksessa.

- On myös esitetty täällä valtuustossa, että lautakunnat eivät toisi turhia palkkausesityksiä lainkaan hallitukseen. Ei toimi. Esim. ympäristölautakunnasta tuli juuri esitys tarkastusinsinöörin palkkaamisesta. Perusteluna se, että rakennuslupien määrä saattaa nousta lähivuosina. Ei näin heppoisilla perusteilla pitäisi palkata henkilöä loppu elämäkseen Jämsän palkkalistoille. Ruuhkahuiput hoidetaan muunlaisilla järjestelyillä. Mutta lautakunnassa ja hallituksessa asia meni läpi. Siinä ne rakenteelliset muutokset.

Hallintokunnat ovat kiitettävästi tehneet budjettileikkauksia, kun valtuusto viisaasti jätti veronkorotukset tekemättä. Yksi asia jää hallintokunnilta kuitenkin tekemättä. Ne eivät tietenkään puutu itseensä eli hallinnon rakenteiden löysyyteen ja byrokratiaan. Hallinnon sopeuttaminen ja rakennemuutos tuleekin ratkaista juuri perustetussa taloustoimikunnassa.

Viime valtuustossa esitettiin, että koska eläkeikä on 64-68 ei mitään voida suunnitella henkilöstön suhteen. Kyllä voidaan. Kaupungilla ei nimittäin ole töitä henkilön tullessa eläkeikänsä alarajalle. Ikärasismiako? Ei vaan kaupungin eloonjäämistaistelu. Sitähän YT:t aina ovat.

Esimerkkiä tässä eläkkeelle jäämisessä näyttävät luonnollisesti johtavat viranhaltijat.

Esitämme:
- Ei lisävelkaa.
- Konserniyhtiöiden jakokelpoista omaa pääomaa siirretään 3,7 M€ kaupungin talousarvioon vuodelle 2018, 2,0 M€ vuodelle 2019 ja 1,0 M€ vuodelle 2020.

Tässä laskelmassa on huomioitu, että konserniyhtiöt tekevät voittoa myös vuosina 2018, 2019 ja 2020.

Haluttu tulevaisuus pitää ihan itse tehdä, se ei synny odottamalla

Ei kommentteja: