maanantai 20. marraskuuta 2017

Maan arvonnousu

Keski-Suomessa metsämaan arvo on noin 2500 €/ha. Peltomaan arvo on taas noin 3000 €/ha. Nämä ovat suuruusluokkia. Yksi hehtaarihan (ha) on 10000 m2 (100 m x 100 m).

Oletetaan, että perustat yrityksen ja ostat metsämaata ja peltomaata, jotta pääset investoimaan. Onni potkaisee ja yrityksesi saavuttaa suuret mittasuhteet. Olet luonut vetovoimaisen yrityksen. Tarvitset lisämaata, jotta pääset investoimaan lisää.

Maan arvo on noussut perustamasi yrityksesi johdosta. Alueelle on syntynyt sinut yrityksesi vetovoiman johdosta paljon muita yrityksiä. Maakauppoja on tehty alueelta 1-3 €/m2 hinnalla. Tämä tarkoittaa, että maan arvo on noussut merkittävästi. Siis alunperin maan arvo oli 2500-3000 €/ha, riippuen siitä oliko se nyt metsä- vai peltomaata. Nyt maan arvo on noussut 10000-30000 €/ha.

Eli nyt joudut maksamaan siitä, että olet itse saanut aikaan maan arvonousun, 3-10 kertaisen sellaisen. Siis olet itse aiheuttanut sen ;)

Toisaalta kaavoittaja sanoo, että ei maan arvo ole mihinkään noussut. Vain kaavoittamisella maan arvo on saatu nousemaan. Teknisesti kyllä näin, mutta käytännössä ei.

Oletko itse yritykselläsi saanut aikaan maan arvon nousun?
Vai onko sen saanut aikaan kaavoittaja?

Lieneekö kuitenkin oikein, että alkuperäisen vetovoiman aikaan saanut yrityksesi lisää alueen vetovoimaa edelleen ja saat investoinnilleen maata kohtuuhintaan?

Sinähän olet kaiken saanut aikaiseksi, vetovoimaisen alueen ja myös maan arvonnousun.

Ei kommentteja: