torstai 28. huhtikuuta 2016

Valtuutettu on kuin pässi narun päässä

Olen perehtynyt Himoksen kiemuroihin, kaavoitukseen ja sopimuksiin. Useiden kuukausien eli muutaman vuoden selvittelyjen jälkeen molempia osapuolia kuunnellen tiedän, että lähes kukaan valtuutetuista ei ymmärrä Himoksen asioita.

Tähän päätökseen olen tullut kun olen kuunnellut Himoksen päätoimijaa, virkamiehiä ja valtuutettuja. Mielestäni valtuutettuina olemme täysin virkamiesten vietävissä.

Perusteluina totean, että eri lakimiesten selvitykset ja lausunnot sekä molempien osapuolten kuuleminen ja valtuutettujen kanssa keskustelu ovat ratkaisseet ajatuspäätelmän. Vaikka virkamiehet tekevät töitään virkavastuulla, niin asiat voidaan esitellä monin tavoin.

Myös molempia osapuolia kuunnellen olen tullut siihen päätökseen, että kaikki asiat ei ole aina niinkuin kerrotaan.

Ensimmäinen ymmärrettävä esimerkki on seuraavanlainen. Kaupunki sanoo, että palaveriin ei ole Hiihtokeskus Himosvuori Oy:llä aikaa ennen 9.5.2016 johtuen siitä, että hiihtokeskuksella ei ole sihen aikaa. Ja sitten henkilökohtaisesti kysyin: hiihtokeskuksen vastaus on, että meillä on aikaa neuvotteluun milloin vain ennen 9.5.2016. Asia liittynee siihen, että Himoksen osayleiskaava 2-4 nähtävilläolo päättyy 9.5.2016. Asiaa vielä hieman söhäisin ja kysyin valtuutettuna kaupungilta sähköpostilla seuraavaa: "Ymmärsinkö oikein, että Hiihtokeskus Himosvuorelle ei käynyt palaveri ennen 9.5.2016 Jämsän kaupungin kanssa?" Tähän en valtuutettuna saanut vastausta, en kirjallisista enkä suullista. Virkamies ymmärsi, ettei voi antaa vastausta.

Toinen esimerkki on kauempaa historiasta. Kaupunki sanoi neuvotelleensa Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n kanssa. Asiaa selviteltiin tarkemmin toiselta osapuolelta eli hiihtokeskukselta. Totuus oli se, että osapuolet olivat tavanneet Citymarketin hyllyjen välissä ja hetken keskustelleet. Eli se siitä ja neuvottelusta.

No on niitä neuvotteluja oikeasti käytykin. Nämä kaksi (2) esimerkkiä oli teille blogin lukijoille vain selkeä ymmärrettävä esimerkki. Myös muita esimerkkejä on olemassa. Eräs poliittinen vaikuttaja on kerännyt listaa muunnelluista totuuksista kaupungin ja hiihtokeskuksen välillä. Asiat on tarkistettu kyseessä olevan vaikuttajan toimesta puolin ja toisin.

No totuuden ymmärtäminen kaavoituksen ja sopimuksien viidakosta ei aukea kennellekkään. Kukaan ei pysy kärryillä. Valtuutetun on vain uskottava, että virkamies puhuu totta ja tekee töitään virkavastuulla. Ja kun valtuuteltulle sanotaan, että töitä tehdään virkavastuulla, niin valtuutettu mykistyy hiljaiseksi. Silti sitkeimmät sissit yrittävät selvittää asiat juurta jaksaen.

Myös asioihin vastaaminen "kaavoittamisen" erikoistermein valtuutetuille ei ole soveliasta. Pitää puhua tyhmille valtuutetuille niille soveltuvalla ja ymmärrettävällä selkokielellä. Kukaan valtuutetuista ei ole kaavoituksen ja sopimuksien ammattilainen. Ja on myös sellaisia valtuutettuja, jotka osaavat joko lukea tai kirjoittaa ;) Valtuustohan on kansan valitsema.

Kukaan valtuutetuista ei aidosti ja oikeasti ymmärrä Himoksen asioita - Virkamies vie kuin pässiä narussa.

Maaperä on erittäin tulehtunut Jämsän kaupungin ja Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n välillä. Tarvitaan ulkopuolinen ja uusi henkilö asioita selvittämään. Mielestäni oikea henkilö on virkamies, joka osaa lukea ja kirjoittaa sekä käytöstavoiltaan hän on asiallinen sekä korrekti. Mielestäni tällainen henkilö on Anna-Liisa Lehtinen, lakia ja sopimustekstejä osaava kaupungin hallintojohtaja.

Tästä blogista saa nyt jotkut näppyjä nenän päähän tai herne menee nenässä poikittain, mutta sille en voi mitään. Avasin vain totuuden asiasta. Valtuutetut ovat tyhmiä, tai oikeastaan ymmärtämättömiä. Ja niin olen minäkin.

Himoksen kehittyminen on Jämsän etu. Miettikää kuinka paljon Levin matkailurahaa kilisee Kittilän kassaan. Meidän tulisi olla kateellisia - potentiaalia on meillä Himoksella erittäin paljon.

Aivokoppani on purettu blogin biteiksi.