sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Valkulamminvuoren kierros

Sunnuntaina 22.5.2016 klo 7.30 olimme Isojärvellä tämän kertaisen reitin  lähtöpaikalla Valkulamminvuoren tien risteyksessä. Aluksi matkasimme lähteen isoa tietä kohti Länkipohjaa noin 700 m Hevosjärven kärrypolun alkuun. Matka jatkui pitkin kärrypolkua ja aluksi oli heti lämmöt nostava ylämäki.

Lähetyttäessämme Hevosjärveä oli polun oikealla puolella runsaasti majapatoja, vanhoja sellaisia. Etsimme sammakoita lammikoista, mutta emme löytäneet. Hevosjärven rantaan päästyämme matka jatkui rantapolkua länsipuolella järveä. Hevosjärven poihjoispäässä oli jälleen majavapato, sekin vanha sellainen.

Jatkoimme matkaa Mutkalammille joka on kuuluisa sammakoistaan ja majavastaan. Majavan jälkiä ei näkynyt eikä ensimmäistäkään sammakkoa. Mutkalammilla on aiemmin ollut kymmeniä ja kymmeniä sammakoita. Minne ovat sammakot hävinneet?

Päätimme kiertää Mutkalammin myötäpäivää. Itäpuolella järveä oli erittäin isoja haapoja, kuusia ja mäntyjä. Kuusia vaivasi jokin tauti, koska erittäin isoja kuusia oli kaatuneena kymmeniä. Näky oli ennen näkemätön, muutama sata kuutiota kuusitukkia kumollaan sikin sokin pitkin metsää.

Siitä suuntaasimme Hevosjärven itäpuolelle tuntemattomille ja merkitsemättömille reiteille. Aluksi pidimme evästauon järven rannassa. Jatkoimme matkaa kohti Kylkiäistä. Aiempi Hevosjärven majavan pesä näytti olevan Kylkiäisen ja Hevosjärven välisellä kannaksella. Ikää pesällä on useita vuosia, nyt oli hiljainen.

Kylkiäisen jälkeen nousimme hiekkaharjun päälle. Siellä kulkeminen oli jokseenkin helppoa. Majavalla oli urakka kusenut harjun päällä. Erittäin isoja haapoja oli aloitettu talttaamaan, mutta hommaa ei oltu saatu loppuun saakka.

Ruokottomanlammen itäpuolella laskeuduimme veden rajaan. Matkoimme matkaa Valkulammin vuoren luolille. Tottakait isot karpaasit ahtautuivat isoimpaan luolaan. Hieman emmittiin, koska luolan seinämä oli aivan läpimärkä, mutta urheesti eteenpäin. Bombeeraus hipoi luolan seinämiä. Sen verran ahdas luola oli, että hieman oli napaa vedettävä kohti selkärankaa luolan kapeimmassa kohdassa.

Luolilta suuntasimme Valkulammin vuoren päälle. Vuoren päältä on hienot näkymät länteen päin. Ilmeisesti näkymä oli noin 40 km. Mäen päältä suuntasimme Valkulammille. Menimme sen eteläpuolista rantaa metsäautotielle. Sitä pitkin sitten tarvoimme
tien alkuun Kuhmoinen - Länkipohja väliselle tielle.

Matkaa reitille kertyi noin 8,5 km ja aikaa se otti 5,5 h. Kyllä kannattaa kulkea omia polkuja - Näkee aivan uusia maisemia. Karttapaikan A4 tuloste ja kännykän Maastokartat sovellus ovat oiva parivaljakko suunnistamiseen.