maanantai 23. toukokuuta 2016

Nyt kirjoittaisin aivan toisin

Aiemmin kirjoitin alla olevan jutun sillä mielellä, että kuinka tulisi toimia, vähän niin kuin opastukseksi. Mutta nyt pitäisi kirjoittaa aivan toisin.

En kirjoita etten joudu henkilöstöjohtajan ja työsuojeluvaltuutetun puhutteluun, taisi olla puhuttelijana myös ex-vt. hallintojohtajakin. Sovittu puhuttelu peruttiin kiireen takia.

Mielipiteen vapaus ei toteudu.

Paikallislehden sivuilla voi arvostella sekä Suomi24 sivustolla, mutta Blogissa se ei onnistu. Ei ole suotavaa, ainakaan valtuutetulle. Nimettömänä saa tehdä mitä vaan, mutta omalla nimellä ei. Tätä se on.

Olen kirjoittamatta UGH !!!

Tai voi sitä sitten olla sarkastinen. Lainasin tekstiä Jämsän Seutu lehden kommenteista. Lienee niin sanotusti soveltuva teksti, koska se on julkaistu paikallislehden nettisivulla.

- - -
"Erinomainen johtaja, näin kerrotaan. Osaa kuulema kiteyttää oleellisen, ei turhia hölise, delegoi sopivasti, kiittää alaisiaan ja tervehtii työntekijöitä. Sitä paitti, aloitti Jämsän Äijän keväiset ajot!"
- - -

Sarkasmi voidaan tunnistaa seuraavilla määritteillä.

- - -
Psykolingvistikko Roger J. Kreuz (1996) määrittelee viisi piirrettä, joista sarkasmin voi tunnistaa:

- todellisuudenvastaisuus (esimerkiksi koiranilmalla lausuttu ”Kaunis ilma tänään”)

- vahva liioittelu (tarjoilijaa kauan odoteltua lausuttu ”Täällähän on aivan loistava palvelu”)

- varmistavan kysymyksen käyttö (juurihoidon jälkeen lausuttu ”Taisit nauttia siitä, vai mitä?”)

- suora vihje (kuten: ”Rakastan tätä luentoa – jos valehdellaan”)

- kineettiset ja prosodiset vihjeet (silmien pyörittely, silmänisku, ironinen äänensävy)
- - -

Aiempi Blogi -kirjoitukseni vuodelta 2010, joka oli vähän niinkuin ohjeeksi ja opastukseksi. Tätä tekstiä en enää pysty hyvällä omatunnolla kirjoittamaan.

- - -
tiistai 21. joulukuuta 2010


Ilkka Salminen - Mies paikallaan

Kerrankin on saatu Jämsän kaupunkiin kaupunginjohtaja joka ei pumpulilla silittele. Suur Jämsän asioiden hoitoon on saatu mies joka ei kaunistele ja kumartele. Asiat otetaan asioina, kuunnellen. Ja sen jälkeen toimitaan. Epäkohtiin puututaan. Alaisilta vaaditaan tehokkuutta, niin kuin johtajan pitääkin tehdä. Asioille annetaan määräajat, joissa selvitykset tulee tehdä. Ryhti ja kuri ovat nyt ainakin johtoportaassa arkipäivää. Toivottavasti se leviää koko kaupungin organisaatioon ruohonjuuritasolle saakka.

Salmisen suorat alaiset luottavat häneen, sen olen henkilökohtaisesti kuullut heidän suustaan. Suorastaan nauttivat tästä ryhtiliikkeestä. Kaupunginjohtajan alaisiin syntyneestä luottamuksesta syntyy tulosta, uskokaa vaan.

Tällä oikealla johtamisella saadaan kaupungin asioita kuntoon, yksi asia kerrallaan. Se ottaa oman aikansa. Muutoksesta aiheutuu epävarmuutta, joka luo tuskaa ja ahdistusta. Mutta loppujen lopuksi kaikki kuitenkin ajautuu aikanaan balanssiin ja stabiiliuteen.

Älkää te kansalaiset ruvetko heti lynkkaamaan miestä, jolla on halua ja kykyä laittaa asiat paremmalle tolalleen. Heti ollaan narua rasvaamassa.

Kaikkia harmittaa maksaa kunnallisveroa 21 %. Kaikissa keskusteluissa ihmisiä ottaa se päähän, se on oikeasti liikaa. Pitää tapahtua muutos, iso muutos, jotta veroprosentti laskee nykyisestä. Muutos ei tapahdu hetkessä kun rakenteisiin ja toimintatapoihin tulee muutoksia. Se kestää muutamia vuosia. Tämä hyvä työ on nyt alkanut.

Annetaan Salmiselle ja hänen alaisilleen työrauha hoitaa asioita.
- - -