keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Vesa Ruuska: Iloinen Jämsä

Pankaa kaikki silmät kiinni. Miettikää asioita, jotka saavat teidät iloiseksi. Tänään pohditaan sitä, miten mielikuvat Jämsästä saadaan myönteiseksi ja iloiseksi. Jos tunnemme tyypin, jolla on aina negatiivinen emme hakeudu hänen seuraansa ,vaan häntä aletaan karttamaan. Jämsä on tuottanut negatiivisia mielikuvia itsestään viime vuosien aikana. Tänään ei etsitä syyllisiä. Jos olet pudonnut Ruotsin laivalta mereen et mieti syyllisiä, vaan kuinka pelastut. Tänään mietimme sitä, kuinka pelastamme itsemme ja Jämsän. Maaseutu ja pienet teollisuuspaikkakunnat tyhjenevät. Kiinteistöjen arvo romahtaa ja ihmisten elämäntyö haihtuu savuna ilmaan. Syyllisiä ei etsitä, vaan miten pelastumme. Ne kunnat pelastuvat ,joiden ihmiset haluavat pelastua.

Tampere, joka on Skandinavian suurin sisämaan kaupunki ja Suomen muuttovoittoisin kunta, teki kaavan, jonka avulla halutaan, että kaupungissa on paljon nuoria ja lapsiperheitä. Kaavat on kaavoja pitää tehdä konkreettista ja nopeasti. Valkeakoski kosii nuoria perheitä näin. Meidän pitää tehdä vastaava isku ja nopeasti. Esitän että joku täällä olevista kokoaa myynnissä olevien asuinkiinteistöjen omistajista ja kiinteistöjen välittäjistä joukon, joka Jyväskylän ja Tampereen markettien edustoilla alkaa markkinoimaan Jämsää hyvänä asuinpaikkana reilun tunnin ajon päässä Tampereelta ja puolen tunnin matkan päässä Jyväskylästä. Kaikille halukkaille annetaan oikeus muuttaa asumaan pysyvästi loma-asuntoonsa ilman kakkosasuntoa. Kouluja mainostetaan pieninä ja turvallisina. Kaupungin kouluja paikkoina, joissa ei hyväksytä koulukiusaamista. S- ja K-marketit haastetaan mukaan tekemään Jämsästä viihtyisää talvituristikaupunkia muuttamalla kauppojen sisustus viihtyisäksi ja kauppahallimaiseksi. Jämsän tyhjät liiketilat vuokrataan turistisesonkiajoiksi ja annetaan ilmaiseksi, kaikille halukkaille paikallisille ja alueella käyville torikauppiaille. Muiksi ajoiksi tiloihin pyydetään paikallisia museoajoneuvojen omistajia tuomaan ajokkinsa nähtäväksi. Tätä mainostetaan tienvarsilla ja lehdissä. Jämsään perustetaan Höyrylaiva Museo Severus. Hyvin toteutetut museot vetävät paljon turisteja. Tästä esimerkkinä Mäntän museot ja Varkauden Mekaanisen musiikin museo. Höyrylaivat ovat osa Jämsän historiaa ja kaunein näky joka silloilta turisteille avautuu. Lohi-istutuksia jokeen lisää. Turisteille vuokrataan ympäri vuoden sotuveneitä ja myydään lupia. Muutama eläkeläinen koulutetaan kalastusoppaaksi. Jämsässä aletaan valmistamaan laadukkaita ja kalliita vaateita. Käynnistetään alueella räätälikoulutus, joka tähtää vaan laatuun, pitkäikäisyyteen. Taatusti lyö läpi median.

Pientilojen perustaminen ja hankkiminen Euroopan ja Suomen kaupungistuminen jatkuu. Asuntojen hinnat kohoavat pilviin kaupunkialueilla. Työt automatisoituu. Verotulot vähenee. Sosiaalituet pienenee. Kreikassa ja Espanjassa nuoret ostavat jo nyt pieniä tiloja hankkiakseen itselleen mielekkään tavan elää. Pientiloja aletaan ostaa, perustaa, hankkia ja markkinoida nuorille Suomessa ja Euroopassa.

Hulluja ideoita toteutetaan. Toteutin yhdessä kaupunginjohtaja Markku Lehtimäen kanssa Huumoripäällikkö nimityksen. Lehdistölle pääsanomalehdille ja paikallislehdille lähetettiin tiedote, jossa Jämsän kaupunginjohtaja kertoi nimittäneensä Vesa Ruuskan Jämsän Huumoripäälliköksi, jossa oli kuusi tehtävää pitää hyvää mielialaa yllä 90 -luvun laman aikana. En ikinään olisi uskonut, mikä menestys siitä tulee. Päälehdissä, paikallis- ja aikakausilehdissä asiasta tehtiin juttu. Annoin asiasta haastatteluja lehdille ja radioille. Televisiossa vierailin Speden Speleissä, Levyraadissa, Kukkokiekuu ohjelmassa, Tuttu Jutussa ja erilaisissa pisteohjelmissa. Huumoripäällikkönä tein myös Vuoden Vitsikalenterin Gummerukselle, Vitsiveikkojen Vuosikirjan. 2000 -luvun alussa ryhdyin Tarja Halosen varapresidentiksi imitoimalla häntä ja muita julkkiksia. Kultalevyn lisäksi sain tehdä satoja keikkoja ympäri Suomea. Kaikki ihmettelivät, kun kerroin asuvani 2,5 tunnin päässä senaatintorilta Jämsässä.

Iloinen Jämsä on mielikuva. Osakemarkkinat johtavat maailmaa ja päivittäin osto ja myynti päätökset tehdään mielikuvien pohjalta. Hullut ideat ovat halpoja. Joskus hyvinkin tehokkaita ja byrokratia vapaita. Onko lasi puoliksi täysi vai tyhjä? Ajatus toteuttaa itsensä.