tiistai 31. toukokuuta 2016

Jämsä ja Kuhmoinen ovat SSS-hallituksen poliittisia vankeja

Juuri tältä tämä tuntuu...

Aamulehti 29.5.2016


Monen kunnan toiveet maakunnasta toiseen siirtymiseksi saivat hallituksen reformiministerityöryhmän hyväksynnän torstaina.

Poikkeuksiakin oli. Niistä merkittävin valtakunnallisestikin oli ilman muuta Pirkanmaan laajenemisen estäminen.

Keskustalais-perussuomalais-kokoomuslainen ministeristö totesi, että Jämsän kaupunki ja Kuhmoisten kunta kuulukoot edelleen Keski-Suomeen.

Se ei ollut yllätys. Tämäkin lehti esitti jo tammikuussa vahvan epäilyksen, että Keski-Suomen heikentäminen Jämsällä – joka monella mittarilla on nykyisen maakuntansa kakkoskeskus Jyväskylän jälkeen – olisi erityisesti keskustalle liian karvas pala.

Hallitus kertoi käyttäneensä ”kokonaisharkintaa”. Se kuulostaa suorastaan läpikuultavan tarkoitushakuiselta.

Huonot hankinnatkin perustellaan aina sillä, että voittanut tarjous oli ”kokonaistaloudellisesti edullisin” vaikka paperilta ja numerollisesti katsottuna ihan muulta näyttikin.

Kokonaisharkinnasta tulikin saman tien synonyymi poliittiselle edunvalvonnalle.

Kokonaisharkintaan ei selvästi kuulu muuttoa harkitsevan kunnan oman asujaimiston eikä omien päättäjien näkemysten kuuleminen, saati sitten noudattaminen.

Aamulehden ja Jämsän Seudun keskustelutilaisuudessa talvella 60 prosenttia yleisöstä liputti Pirkanmaahan liittymisen puolesta. Puolueiden ääntä käyttäneistä vain vasemmistoliiton edustaja oli tiukasti Keski-Suomen kannalla. Yhä hämmentävämpänä hallituksen linjaus näyttäytyy, kun perusteluista luetaan se, että erityistä painoa päätöksessä annettiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle.

21 000 asukkaan Jämsä liittyi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin 2013. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on ulkoistettu kymmeneksi vuodeksi Jämsän, Pihlajalinnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteisyritykselle.

Kun sote-palvelut siirtyvät 15 uudelle itsehallintoalueelle, myös Jämsän sote siirtynee Pirkanmaalle muodostuvalle alueelle.

Ajatus palveluja hakevan katseen suuntaamisesta Jyväskylään ja Kuopioon asti tuntuisi asukkaille kohtuuttomalta, etenkin kun Tampere yliopistosairaaloineen on vain 60 kilometrin päässä kunnan länsirajalta.

Jos ja kun järki aikanaan voittaa, muuttuu Suomen koko aluekartta vielä radikaalisti, maakuntien määrä pienenee, ja Jämsä sekä Kuhmoinenkin asettuvat toiminnallisesti oikeaan yhteyteensä.