Kuopion tuliainen maistui, mutta ohjeet sen syömiseen olivat taruakin ihmeellisemmät. Kyllä savolainen osaa tämän kalakukon syömisen ohjeistaa vaiheittain ihan omalla tyylillään. Ohjeen ajatuksella lukeminen tekee syömistestäkin aivan erilaisen nautinnon.
Kalakukon naatintaohje1. Avvoo paketti
2. Poesta kiäreet
3. Ota asseeks iso veihti
4. Ja pien huarukka
5. Paa eväs ettees topakalle pöyvälle (ei sua täristä)
6. Hätistä muut loetommalle (voep räeskyvä)
7. Iso veihti kärki eillä keskelle kukon selekee ja leikkoo nylykyttämällä eistaas kämmenes kokonen aakko
8. Nosta lämpäre kättees, paa voeta piälle ja huijjaata iäntä kohti
9. Se ol' kuorta särpimeks
10. Huokase ja raahotu, ota huarukka ja kato kukon sissään
11. Näläkäs on jo tolokuton, etkä sisällöstä sua selevee - niikö?!
12. Usko poes, eissäs on herkkuva: se mössö on aetoo perinteisellä reseptillä luajittuva savolaesta pikkelssijä - oekeeta ahvenkalloo kylyki kylessä toesta killoo ja joka välissä sitä ihteesä eli ison punasilimäpossun kylykee (helekutin hyvvee läskijä, tolokuttoman nuukasti lihhoo)
13. Paa rotteesit lassii, silimäs kii ja lyö huarukkas syvälle hyvvään
14. Jottaen saet kuitennii, kaeketi se on syötävän hyvvee... Piä kuitennii silimäs kii (varo, ettet tökkee nennääs) Avvoo suus ja laeta lasti maeskuttimmee
15. Suus kii, huarukka poes
16. Elä uattele, vuan naati
17. Koeta piättee... nimittäen kummasta tykkeet enemmän - kalasta vae kukosta!
18. Elä hättäile, usko vua: hyvvee se ol'!
19. Anna huarukan heiluva, ruotoja ei tarvihe pelätä
20. Huokase vällii, rööhtäse ja anna himon yltyvä!
Voe tokkiisa! Jos jäe näläkä, nii alota alusta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti