tiistai 20. heinäkuuta 2021

Irene Partanen - Kalakukon naatintaohje

Kuopion tuliainen maistui, mutta ohjeet sen syömiseen olivat taruakin ihmeellisemmät. Kyllä savolainen osaa tämän kalakukon syömisen ohjeistaa vaiheittain ihan omalla tyylillään. Ohjeen ajatuksella lukeminen tekee syömistestäkin aivan erilaisen nautinnon.

Kalakukon naatintaohje

1. Avvoo paketti

2. Poesta kiäreet

3. Ota asseeks iso veihti

4. Ja pien huarukka

5. Paa eväs ettees topakalle pöyvälle (ei sua täristä)

6. Hätistä muut loetommalle (voep räeskyvä)

7. Iso veihti kärki eillä keskelle kukon selekee ja leikkoo nylykyttämällä eistaas kämmenes kokonen aakko

8. Nosta lämpäre kättees, paa voeta piälle ja huijjaata iäntä kohti

9. Se ol' kuorta särpimeks

10. Huokase ja raahotu, ota huarukka ja kato kukon sissään

11. Näläkäs on jo tolokuton, etkä sisällöstä sua selevee - niikö?!

12. Usko poes, eissäs on herkkuva: se mössö on aetoo perinteisellä reseptillä luajittuva savolaesta pikkelssijä - oekeeta ahvenkalloo kylyki kylessä toesta killoo ja joka välissä sitä ihteesä eli ison punasilimäpossun kylykee (helekutin hyvvee läskijä, tolokuttoman nuukasti lihhoo)

13. Paa rotteesit lassii, silimäs kii ja lyö huarukkas syvälle hyvvään

14. Jottaen saet kuitennii, kaeketi se on syötävän hyvvee... Piä kuitennii silimäs kii (varo, ettet tökkee nennääs) Avvoo suus ja laeta lasti maeskuttimmee

15. Suus kii, huarukka poes

16. Elä uattele, vuan naati

17. Koeta piättee... nimittäen kummasta tykkeet enemmän - kalasta vae kukosta! 

18. Elä hättäile, usko vua: hyvvee se ol'! 

19. Anna huarukan heiluva, ruotoja ei tarvihe pelätä

20. Huokase vällii, rööhtäse ja anna himon yltyvä!

Voe tokkiisa! Jos jäe näläkä, nii alota alusta!


Ei kommentteja: