keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Havainnot ilveksistä

Mielenkiinnolla luin paikallislehden juttua, kun suunnistamassa olleet koululaiset kohtasivat liikuntakyvyttömän ilveksen metsässä.  Myös samaan aikaan ilves oli liikkunut erään koirallisen henkilön riistakamerassa.

Molempien tiimoilta käytiin sananvaihtoa. Keskustelu oli puolesta ja vastaan.

Wikipedia kertoo ilveksestä seuraavaa:
- - -
Ilves eli euraasialainen ilves (Lynx lynx) on keskikokoinen kissaeläin, ja se on Euroopan ja Siperian metsien tärkeimpiä petoja. Ilves on Suomessa ainoa luonnonvarainen kissaeläin. Se liikkuu enimmäkseen hämärässä ja öisin. Ravinnokseen se saalistaa erityisesti jäniksiä ja kanalintuja mutta myös isompia nisäkkäitä, kuten valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita.
...
Muihin Euroopan suurpetoihin verrattuna ilveksestä on vain vähän haittaa ihmiselle. Pienuutensa takia ilveksestä ei ole suoraa vaaraa ihmiselle, mutta se voi saalistaa kotieläimiä, lähinnä poroja, lampaita ja irrallaan kulkevia kesykissoja.
- - -

Suurpedot.fi sivulla lukee seuraavaa:
- - -
Suurpetojen aiheuttamat koiravahingot ovat pääosin suden aiheuttamia, mutta muutamia ilveksen ja karhun aiheuttamia koirien menetyksiä on myös tapahtunut. Koiriin kohdistuvat hyökkäykset ja koirien menetykset ovat paikallisella tasolla susikannan siedon kannalta yksi suurimmista ongelmista (MMM 11/2005 Suomen susikannan hoitosuunnitelma).
- - - 

Pispalassa on jo ainakin kolmesti havaittu ilves ilman riistakameraa. Reilut 5 vuotta sitten naapurin pihanurmikolla loikoili 2 ilvestä illan hämärtyessä. Sitten viime kesänä talomme joen puolella noin 5 m seinästä meni 2 ilvestä kohti pohjoista. Kello oli tuolloin noin 22.30. Sen verran oli rauhallista meno ettei edes riistakamera niitä havainnut. Ja viimeisin kertomus on tältä keväältä, kun joen rannasta löytyi rusakon takajalka. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä ilves on ollut joen rannassa ruokailemassa. Tyypillinen ruokailutapa, vain takajalka jää jäljelle.

Totuushan on se, että ilves ei ole syönyt juuri yhtään koiraa eikä ainakaan ensimmäistäkään ihmistä.

Mutta kaikesta huolimatta antakaamme ilveksen liikkua rauhassa.