tiistai 8. marraskuuta 2016

Risto Ahonen - Jämsän valtuusto ei etsinyt sopua

Jämsän kaupunginvaltuuston kokous 7.11.2016 oli hallitsematon kaaos. Demokratia joka kuntapäätännässä laillisesti vallitsee, sallii riitelyn ja nokittelun, sekä ilkeämielisen kommentoinnin joka alentaa väittelijöiden ihmisarvoa.

Kuuntelin lehterillä ja hämmästelin, kuinka sovinnon etsimisen sijaan valtuutetut aliarvioivat toisiaan. Tarkoitus oli keskustella ja äänestää siitä asetetaanko toimikunta arvioimaan kaupunginjohtajan kykykyä toimia tehtävässään. Toistakymmentä valtuutettua on vaatinut kaupunginjohtajan eroa ja mukana ryhmässä ovat olleet kaupunginhallituksen sekä valtuuston puheenjohtajat.

Aivan ummikkokin voi jo päätellä, että näin iso ryhmä ei voi olla täysin perusteettomasti eroa vaatimassa. Kokouksessa puhuttiin kaupunginjohtajan ajojahdista ja vaadittiin jopa kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien eroa. Ilmeisesti keskustalaisen valtuuston pj:n paikkaa jo kärkkyi kärkevin saman ryhmän valtuutettu, joka ensimmäisien joukossa oli puheenjohtajan eroa vaatimassa. Keskustelussa saattoi rivien välistä aistia miesten kyseenalaistavan naisten pärjäämisen kuntapolitiikan kärkipaikalla. Jopa hallintojohtajanainenkin sai miehiltä satikutia tasapuolisuudesta. Hallintojohtaja oli arvostelijoiden mielestä ylittänyt valtuutensa hankkimalla lakimiehen kaupunginjohtajan eroa vaatineelle porukalle. Kaupunginjohtajalla oli oma lakimies kyseisessä keskustelussa, miksi siis ei vastapuolellakin?

Kokous oli koominen esimerkki paikallispolitiikan sisimmästä. Valtuutetut ovat tunteella tulkitsevia tavallisia ihmisiä. Vain muutaman käytöksessä oli aitoa sovinnollisuutta. Eräänlaista kostofobiaa oli havaittavissa. Erotetaan ne jotka tämän kisan häviävät. Heidän pitää saada tästä jokin taloudellinen sanktio. Todellakin vain muutama valtuutettu kertoi etsivänsä totuutta ja sovintoa. Mitä selvitysryhmän vastustajat pelkäsivät jos kerran pitivät kaupunginjohtajaa täysin syyttömänä? Käytännön työasioiden sparraamisen sijaan jaoteltiin kuka on kaupunginjohtajan kaveri ja kuka ajomies.

Tästä kokouksesta jäi huono jälkimaku. Tästä jatkaminen on ongelmallisempaa kuin että jos olisi asetettu demokraattinen toimielin tutkimaan asiaa.

Päätös jossa mielipiteet jopa poliittisten ryhmienkin sisällä jakautuvat ei ole demokraattinen, se on enemmistöpäätös joka syntyy äänekkäimpien ja vaikutusvaltaisimpien jyräämällä. Riitelystä jää kaikille ikäviä ajatuksia. Paikallispolitiikassa ei ole aidosti voittajia jos päätös syntyy vain muutaman äänen enemmistöllä. Aina ja kaikissa asioissa pitäisi käynnistää sovintoneuvottelut jos valtuusto alkaa jakautumaan kahtia, kuten nyt on Jämsässä käynyt.

Muutama valtuutettu ei käyttänyt lainkaan puheenvuoroa. Muutama liennytti tilannetta kommentillaan. Enemmistö kävi sanasotaa keskenään. Kissaa ei uskallettu nostaa pöydälle, se löytynee pöydän alta lähitulevaisuudessa.