keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Jätehuolto liikelaitoksen toinen tiedote

Sain Jämsän Jätehuolto Liikelaitoskelta toisen tiedotteen, päivätty 9.3.2016. Tiedote oli kimpan yhdyshenkilöille. Yhden muutoksen huomasin aiempaan tiedotteeseen verrattuna. Yli 5 kimpassa tulee olla myös keräyspaperi aiempaan tiedotteeseen verrattuna. Miksi tiedotteissa 1. ja 2. on eroa?

Toisella sivulla tiedotetta pyydetään ilmoittamaan liikelaitokselle mm. kimpan jäsenet, jäteastiat (jätelajike, koko ja tyhjennysväli). No tuumasta toimeen. Soitin ensin Erkki Salminen Oy:lle ja selvitin asian, jotta voin sitten ilmoittaa asian liikelaitokselle.

Kirjoitin ylös jätelajikkeet (tiesin jo), mutta koot ja tyhjennysvälit tarvitsin oikeasti. Samalla kun soitin, niin kysyin myös hinnat, jotta voisin tuumia uusia ajatuksia. Samalla tuli esille, että Erkki Salminen oli ilmoittanut kaikki tiedot jo liikelaitokselle eli asiaa kysytään minulta aivan turhaan.

No sitten itse asiaan. Soitin liikelaitokselle. Kerroin, että olen saanut tällaisen tiedotteen, jossa pyydetään kertomaan kimpan tiedot. Sanoin, että miksi minulta asiaa kysytään, koska Erkki Salminen Oy on jo ne liikelaitokselle toimittanut. Vastaus oli, että meillä on tiedot sekaisin. Syynä on ollut (muistaakseni) lomittajat ja määräaikaiset, jotka olivat kuulemma sekoittaneet tiedot. No sanoin, että juuri äsken olin ollut puhelimessa Erkki Salminen Oy:n kanssa ja he ovat teille tiedot toimittaneet, että miksi tietoja minulta kysytään? No liikelaitos ei kuulemma ollut tietoja saanut.

Tiedot, jotka piti päivittää on vuorossa seuraavana. Paperin mukaan päivitettävät tiedot olivat, jotka kimpan vastuuhenkilö ilmoittaa:
- nimensä ja yhteystietonsa
- kimpan nimen ja sijainnin
- jätelajikkeet, astioiden koot ja tyhjennysvälit
- kimppaan kuuluvien nimet ja yhteystiedot
- mahdoliset muutokset kimpoan tiedoissa

Kysyin, että mitä tietoja nyt halutaan. Ensin liikelaitos kysyi kimpan jäsenten nimet. Sitten olin antamassa jätelajikkeet, astioiden koot ja tyhjennysvälit, mutta se ei onnistunutkaan puhelimessa? Siitä piti laittaa erillinen sähköposti. Kimppaan kuuluvien yhteystietoja ei edes tarvittu, vaikka ne pyydettiin tiedotteessa selvittämään.

Sitten pääsimme taas asiaan eli jätelajittelun muutokseen. Sanoin, että meidän kimpan ei tarvitse tehdä muutoksia. Pärjäämme astioilla kaatopaikka, bio, polttokelpoinen energiajäte, lasi ja metalli. Ja tämä on myös Erkki Salminen Oy:n halu. Edes tarroja astioiden kylkeen ei tarvitse vaihtaa. Sitten selvitin, että palamattoman jätteen toimitus henkilökohtaisesti jäteasemalla on aivan älytön. Ei kaikila ihmisillä ole mahdollisuutta siihen, koska ei ole autoa. Siihen virkailija totesi, että hän on aivan samaa mieltä, mutta näin hän ei olisi saanut sanoa kertomansa mukaan?

Oli tämä taas episodi....

Lopuksi itsekseni kalkuloin, että jos meidän 4 kimppa poistaisi kaatopaikka astian ja kaikki laitettaisiin polttokelpoiseen energiajätteeseen, niin hinta olisi sama. Tällöin astia olisi nimeltään poltettava jäte. Eli ei taloudellisesti eikä ekologisesti järkevä ratkaisu.

Lopputulemaltaan kimppamme jatkaa samaan malliin kuin ennenkin.

Jäin miettimään alitajunnassani Jämsän kaupungin arvoja:
palveluhenkisyys, yhteistyökyky ja avoimuus.

Ne on hyväksytty valtuustoseminaarissa (6.-7.10.2015).