perjantai 11. maaliskuuta 2016

Jämsän aluelämmön investointi

Puolueettoman kolleegan asiantuntijalausunto Hallin aluelämmön investoinnista. Hän on tehnyt elämäntyönsä voimalaitosten kanssa. Tämä tulee vielä valtuustoon.
- - -

Muutamia faktoja:
Jämsän Aluelämmön kaukolämmön myynti Hallissa on ollut noin 26 GWh. Vapo voitti Patrian lämpösopimuksen 15 vuodeksi alkaen vuoden kuluttua. Patrian osuus Hallin lämmönmyynnistä on noin 17 GWh. Eli Aluelämmön liiketoiminta on seuraavat 15 vuotta vain vain 34% aiemmasta eli sen myynti putoaa dramaattisesti.

Nyt Aluelämpö esittää Halliin 2,7 M€:n kattilahankintaa. Kattilan teho on mitoitettu huomioimatta liiketoiminnan romahtamista.

Sokea Reettakin näkee, että investointi on typerä ja siinä haaskataan kaupunkilaisten rahaa (Aluelämpöhän on kaupunkilaisten 100% omistama yhtiö) noin 1,5-2 M€. Kattilahanke pitäisi mitoittaa uudelleen ja hankkia vain tulevaa lämmönmyyntiä vastaava kattila, joka on tuon 1,5-2 M€ halvempi.

Kysyin asiaa Salmiselta ja hän sanoi, että isollakin kattilalla voi ajaa pientä tehoa! Järkyttävä vastaus, kun 2 M€ pienemmällä investoinnilla selvitään.

Lisäksi hän on esittänyt, että kaupungin 500 työtöntä alkavat tuottamaan hakepuuta ja tälle hakkeelle tarvitaan iso kattila. Totuus on, että haketta voidaan polttaa vain pienentyneen myynnin mukaan. Jos haketta tulee liikaa se kannattaa myydä.

Hallin datapuisto on otettu mukaan isona uutena lämpöasiakkaana, mutta todellisuudessa datapuisto TUOTTAA LÄMPÖÄ, joka on otettava Aluelämmön verkkoon.

Oikeassa yhtiössä tällaisen investointiesityksen ehdottaja laitettaisiin tarkkailuun tai saisi suoraan verokirjan käteen.
- - -