maanantai 1. helmikuuta 2016

Sanomalehtiviikko ja uutisointi aikuisille

Sanomalehtien Liiton ja sen jäsenlehtien Sanomalehti opetuksessa -toiminta kehittää koulujen mediakasvatusta, auttaa opettajia hyödyntämään sanomalehteä opetuksessaan ja kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan sanomalehtiä. Toiminnan pyrkimyksenä on tukea lasten ja nuorten medialukutaitoja, heidän kriittisyyttä ja aktiivisuutta lukijoina sekä kannustaa aktiiviseen osallistumiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Samalla voisi tukea aikuisten medialukutaitoa. Sanomalehtiviikolla tulisi opettaa aikuisille erityisesti medialukutaitoja. Kuten tiedämme, niin itäisessä naapurissa medialukutaito on haasteellista, mutta niin se on ollut Keski-Suomessakin. Lieneekö idästä kopiotu malli?

Molemmissa tapauksissa koneisto tuottaa materiaalia, jota tulee lukea tarkkaavaisella medialukutaidolla. Tulee mieleeni sana propaganda. Moni Jämsäläinen pitää Keskisuomalaisen uutisointia ainoana totuutena, ja näinhän on sanomalehtien sisältöä aina pidetty.

Toisessa maailmansodassa jaettiin lentolehtisiä ja nyt käytössä on Jämsän kaupunginvaltuuteluille toimitettu ilmainen Keskisuomalainen. Tämä ilmaisuus on kielletty asia, koska sellaiset mielipidekirjoitukset, jossa tämä mainitaan tai sivutaan, niin niitä ei julkaista
ei Jämsän Seudussa,
ei Keskisuomalaisessa,
eikä myöskään Aamulehdessä.

Mutta tämän ilmaisen Keskisuomalaisen jakelusta on vastuussa Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola. Mutta mikä taho on tämän takana on vielä epäselvää?

Propagandakoneistohan tuottaa materiaalia, joka on se ainoa totuus. Muita totuuksia ei ole olemassa. Kaikki muistavat Neuvostoliiton johtavan sanomalehden Pravdan, joka on muuten suomeksi totuus.

Tästä tätä viikkoa eteenpäin. Säätilassa odotettavissa joka aamuista ainoaa totuutta Keskisuomalaisen tapaan.