perjantai 5. helmikuuta 2016

Kirkon rakenteet ja itsehallintoalueet

Tarmo Konstari on koonnut oman näkemyksensä kirkon ja seurakuntamme hallintoympäristöistä suhteessa mahdolliseen itsehallintoalueeseen.

Jämsä kuuluu Tampereen hiippakuntaan, jonka tehtävänä on alueen seurakuntien tukeminen. Sen antamat ohjaustyö, valmennus, konsultointi, neuvonta ja koulutus ovat Jämsälle tärkeitä ja runsaasti käytettyjä tukimuotoja. Seurakunnan työyhteisöt, työntekijät, esimiehet ja hallinto tekevät tiivistä yhteistyötä hiippakunnan kanssa. Rovastikunnallinen yhteistyö on vähäisempää. Tampereen hiippakunnan laajuinen itsehallintoalue saattaisi olla monessa mielessä Jämsän tulevaisuudelle kaikkein paras malli ja suunta. Nyt tarjolla olevista maakunnista Pirkanmaassa tämän mallin hyvät kokemukset olisi sovellettavissa myös yhteiskunnallisten palvelujen tuottamisen lähtökohtana.

Seurakuntayhtymien hallintomalli on samalla tavalla ongelmallinen kuin erilaisten kuntayhtymien ja nyt esitettyjen yksittäisten keskuskaupungin ympärille ehdotettujen itsehallintoalueidenkin. Keskuskaupunkien vetämät alueet eivät vastaa ihmisten elinpiiriä ja niissä eivät pienten oikeudet pääse toteutumaan.

Jämsän seurakunta kuuluu Tampereen hiippakuntaan, joka ulottuu aina Riihimäelle asti. Jämsä kuuluu myös Ruoveden rovastikuntaan, joka ulottuu Ruovedeltä Kuhmoisiin. Kirkolliskokous hylkäsi rakenneuudistusmallin joka olisi perustunut seurakuntayhtymien perustamiseen. Kirkon ja seurakuntien on otettava toiminnassaan huomioon jäsenensä kuten yhdistyksien ja asiakkaansa kuten yritysten. Näin on ymmärrettävää, että seurakuntayhtymäpohjaiset mallit eivät saaneet täyttä tukea, koska ne eivät takaisi tasapuolista ja ristiriidatonta hallintomallia. Vaikka seurakuntien työntekijämäärät ovat paljon kunnallista ja valtiollista hallintoa pienemmät, ovat rakenneuudistusten tarpeet samankaltaisia.

***

http://tampereenhiippakunta.fi/seurakunnat/

AKAA, ASIKKALA, FORSSA, HATTULA, HAUHO, HAUSJÄRVI, HOLLOLA, HUMPPILA, HÄMEENKYRÖ, HÄMEENLINNA-VANAJA, IKAALINEN, JANAKKALA, JOKIOINEN, JÄMIJÄRVI, JÄMSÄ, KALVOLA, KANGASALA, KUHMOINEN, KÄRKÖLÄ, LAHTI, LAMMI, LEMPÄÄLÄ, LOPPI, MÄNTTÄ-VILPPULA, NASTOLA, NOKIA, ORIMATTILA, ORIVESI, PADASJOKI, PIRKKALA, PÄLKÄNE, RIIHIMÄKI, RUOVESI, SOMERO, SÄÄKSMÄKI, TAMMELA, TAMPERE, TUULOS, URJALA, VESILAHTI, YLÖJÄRVI, YPÄJÄ JA KAPPELISEURAKUNNAT (Kylmäkoski, Hämeenkoski, Kuhmalahti, Sahalahti, Pohjaslahti, Artjärvi, Juupajoki, Luopioinen, Somerniemi, Kuru)

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?Open&cid=Content4905F8

Seurakuntarakenteiden kokonaisuudistus jäi raukeamaan Turussa toukokuussa kokoontunut kirkolliskokous äänesti seurakuntarakenteen uudistuksesta torstaina 7.5.2015. Lakivaliokunnan mietintö hylättiin äänin 78-31. Koska kyseessä oli lainsäädäntöön liittyvä muutos, läpi meno olisi tarvinnut toteutuakseen ¾ määräenemmistön tuen eli vähintään 82 ääntä.
Seurakuntien pitää jatkossa tehdä paikallisesti omat tarvittavat rakenneratkaisunsa nykylainsäädännön mukaan. Käytännössä tämä merkitsee sopimusyhteistyötä, seurakuntaliitoksia tai nykymuotoisen seurakuntayhtymän perustamista.

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kirkolliskokous-hylkasi-seurakuntarakenneuudistuksen/

Muutosehdotus pähkinänkuoressa
Hylätyn ehdotuksen merkittävin uudistus olisi ollut se, että jatkossa kaikki seurakunnat kuuluisivat seurakuntayhtymiin. Mietinnön taustalla oli pyrkimys turvata kirkon toiminta kaikkialla Suomessa ja mahdollistaa myös pienten seurakuntien olemassaolon.

Ehdotuksella pyrittiin mahdollistamaan seurakunnille mahdollisimman laaja itsehallinto esimerkiksi jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten suunnittelussa ja toteutuksessa, taloussuunnitelmien valmistelussa ja yhteistyösopimuksien laatimisessa.

Ehdotuksella pyrittiin tilanteeseen, jossa kirkkolaki ja kirkkojärjestys sisältäisivät entistä vähemmän tarkkarajaisia normeja. Tavoitteena oli luoda sellainen rakenne, joka varmistaa riittävät taloudelliset resurssit myös heikommassa taloudellisessa tilanteessa oleville seurakunnille.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_hiippakunta

Ruoveden rovastikunta (lääninrovasti Pentti Leppänen, Jämsän kirkkoherra) Ruoveden seurakunta, Oriveden seurakunta, Juupajoen kappeliseurakunta, Mänttä-Vilppulan seurakunta, Pohjaslahden kappeliseurakunta, Jämsän seurakunta, Kuhmoisten seurakunta.