lauantai 25. lokakuuta 2014

Oletko aito jämsäläinen?

Risto Hakola on laatinut heinon jämsäläisyystestin.

Näitä on nyt ollut ainakin Vaasassa ja Jyväskylässä viime aikoina. Testaa nyt jämsäläisyytesi (koskelaisuutesi) aitous seuraavien 20 kysymyksen avulla. Oletko aito, pesunkestävä jämsäläinen (koskelaisille vaihtoehtokysymyksiä) vai joku muukalainen keskuudessamme.

1. Olet ostanut lauantaina mustaa makkaraa Jämsän torilta.

2. Näit kauppareissullasi Riukulehdon Arskan.

3. Tiedät mitä ovat Arvion risti tai Sirkan risti (Jämsänkoskella tiedät mikä on vittukinkama, pelkkä kinkamakin riittää).

4. Sanot Wanhaa mestaria yhä Auvoksi (Jämsänkoskella Onnen päiviä Montuksi).

5. Olet haukkunut Jämsän jouluvalot, ne äijävalot, tai ainakin olet sitä mieltä, että keskusaukiolle pystytettävä joulukuusi on aina vinossa,.

6. Osaat vastata oikein kysymykseen, mitä on jämsän murteella ”eilen”. A) eelen, B) eilennä, C) iilen, D) öylön (vastaus kysymysten lopussa).

7. Olet käynyt Synninlukolla ja Vororotissa, mutta et Rhodoksella.

8. Sukusi on asunut Jämsässä vähintään 400 vuotta.

9. Ostit aikoinaan Heposen Villeltä polkupyörän tai Virtasen Paavolta kolmoskaljaa keskellä yötä.

10 .Et pysäköi autoasi 20 metriä kauemmaksi kauppaliikkeestä, johon olet menossa. Jos parkkipaikkaa ei kahden ringin jälkeen läheltä löydy, ajat kotiisi.

11. Olet paperitehtaalla töissä tai puolisosi on paperintehtaalla töissä tai jompi kumpi vanhemmistasi oli/on paperintehtaalla töissä.

12. Pahin vihollisesi on mänttäläinen tai toinen jämsäläinen (Jämsänkoskella jämsäläinen tai toinen jämsäläinen).

13. Olet hiihtänyt Pykälään.

14. Olet sitä mieltä että Metko-tapahtuma pidetään Jämsän Myllymäessä, ei Jämsänkosken Myllymäessä (Jämsänkoskella Jämsänkosken Myllymäessä, ei Jämsän Myllymäessä).

15. Olet juonut Seppolan sillan alla tai Pukinvuoren laavulla pussikaljaa tai muita nautinta-aineita (Jämsänkoskella Herranmetsässä tai Pallokentän katsomossa).

16. Poltit ensimmäisen kerran tupakkaa rippileirillä Särkisaaressa (Jämsänkoskella Ainilassa).

1.7 Tutustuit tulevaan puolisoosi ensimmäisen kerran Jämsän Pavin takametsikössä, jonne pullot piilotettiin, Hotelli Jämsän tanssiparketilla, Jokkarin (sen vanhan) baaritiskillä, HimosAreenalla tai traktoriajelulla kylillä.

18. Osaat sanoa ensimmäisellä kerralla oikein jämsäksi ”raakakaakaokaakku” (roakakoakaokuokku).

19. Se pieni k-market Koskentiellä on Mansikka ja sillä siisti (Jämsänkoskella Kenraalintiellä Koskentori).

20. Luet paikallislehdestä tekstiviestipalstan, mutta et pääkirjoitusta.

(Kysymyksen 6 oikea vastaus on D,öylön.)

16-20 oikein: Olet täydellinen jämsäläinen, onnittelut tai osanotot, vastuu siirtyy tulkitsijalle.

11-15 oikein: Olet sellainen perusjamppa jämsäläinen, ehkä vielä tulossa täydelliseksi jämsäläiseksi, ellet muuta elintapojasi, onnittelut tai osanotot, vastuu siirtyy tulkitsijalle.

6-10 oikein: Olet ilmeisestikin hiljattain muuttanut Jämsään (hiljattain = noin 20-30 vuotta sitten, kerran ollaan Jämsässä), ehdit vielä jämsäläiseksi ennen elon päiviesi päättymistä, kun oikein yrität, onnittelut tai osanotot, vastuu siirtyy tulkitsijalle.

0-5 oikein: Mikä sinä luulet olevasi, joku stadilainen hipsteri vai!