lauantai 25. lokakuuta 2014

SOTE lakiehdotuksen tilanne Jämsässä

SOTE lakiehdotuksen käsittely on vaikea paikka valtuutetuille. Asia on monimutkainen,
keskeneräinen ja epäselvä.

Jämsällä on olemassa noin 3 eri vaihtoehtoa:
1. Tampereen kaupunki toimisi isäntäkuntana
2. Koillis-Pirkanmalle muodostetaan SOTE-tuottamisalue
3. Kokonaisulkoistus

Tällä hetkellä kaikki 3 korttia ovat edelleen käytettävissä.

Tampereen toimiminen isäntäkuntana tarkoittaa sitä, että Jämsän äänivalta on lähes olematon. Ja kun tiedämme, miten Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johto suhtautuu Jämsään, niin vaihtoehto on hankala. Asiaa vielä vaikeuttaa AVI:n tulkinta: JTL ei ole julkinen sairaala.

Koillis-Pirkanmaan vaihtoehto on sekin vaikea. Jämsän voisi toimia isäntäkuntana. Mänttä-Vilppulaa asia ei yhtään kiinnosta. Juupajoki olisi kiinnostunut. Virrat ja Ruovesi eivät ole heränneet asiaan. Keuruu saattaa mennä kompukseen Mänttä-Vilppulan kanssa, jos saavat siihen luvan. Mutta muodostuuko Koillis-Pirkanmaalle toimivaa yhteistyötä kuntien kesken? Paketti on aivan auki. Tuntosarvien mukaan tämä paketti ei tule onnistumaan. Onko Jämsällä riittävän hyvät virkamiehet neuvottelemaan asiaa?

Kokonaisulkoistus on kaiken kaikkiaan vaikea pala. Sopimus on iso paketti. Ja sen tekemiseen ei tunnu olevan Jämsän kaupungilla halua eikä taida olla oikein taitoakaan. Sopimus tulisi olla 10 + 5 optiovuotta luokaltaan. Mallia muiden kuntien sopimuksista voidaan hyödyntää.

Mutta aika näyttää, miten asian käsittely jatkuu. Mielestäni koko valtakunnassa tarvitaan aikalisä.