perjantai 5. helmikuuta 2016

Loppusuora - Peli kovenee

"Viimeinen hätähuuto"

---

 Hei,
Olemme maanantaina tekemässä tärkeän päätöksen. Tiedotusvälineet ovat sankoin joukoin paikalla ja Yle saattaa laittaa valtuuston kokouksen jopa suorana lähetyksenä nettiin. Ryhmäpuheenvuoroja ei ole, joten jokainen puhuu paikaltaan, jos haluaa puheenvuoron pitää. Pöytäkirjan tarkastusvuoro olisi Keskustan ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmillä.

Olen pohtinut maakunta-asiaa monelta eri kannalta ja selvittänyt asioita. Yhteistyömme PSHP:n kanssa ei ole ollut niin ruusuista kuin miltä se ulospäin näyttää. Itse asiassa sain eilen ja tänään selville muutamia lukuja, joilla pitäisi olla painoarvoa maakunnan valinnassa. Potilasvakuutusmaksujen lukuja en ole vielä saanut, mutta potilasvakuutusmaksuja on joka tapauksessa jouduttu maksamaan sekä Keski-Suomeen että Pirkanmaalle, koska PSHP ei ole ottanut Jämsän potilasvakuutuslaskuja vastaan.

Vuonna 2011 tehtiin puitesopimus Jämsän kaupungin ja PSHP:n välillä. Sen mukaan PSHP:n piti lähettää korvaava määrä potilaita Jämsän sairaalaan hoidettaviksi mitä Keski-Suomi vähentää ostoja. Keski-Suomi lähetti 2011 1080 leikattavaa potilasta, 2012 892 leikattavaa potilasta, 2013 575 leikattavaa potilasta, joten vähenemä on 400-500 potilasta. PSHP ei ole lähettänyt Jämsään yhtään potilasta. Näin ollen Jämsän menetys on ollut noin miljoona euroa/vuosi.

PSHP suhtautuu kielteisesti siihen, että sen sairaanhoitopiirin kunnat lähettävät valinnanvapauspotilaita Jämsään ja niinpä potilaita on tullut siltä suunnalta erityisen vähän ministeriön lausunnon jälkeen. Nekin potilaat, jotka ovat tulleet, niin PSHP ja potilaiden kotikunnat Pirkanmaalla ovat kieltäytyneet maksamasta laskuja. Maksuja on rästissä edelleen noin 150 000 €, kun niitä alun perin välittömästi ministeriön lausunnon ja PSHP:n ohjeistuksen jälkeen oli noin 250 000 €. Valinnanvapauspotilaita olisi enemmänkin tulossa Jämsään nopeampien hoitoaikojen ja hoidon laadun takia, joten arvioitu menetys Jämsälle on noin 500 000-750 000 €/vuosi (vähintään).

Pirkanmaan terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa ja sen päivityksissä on edelleenkin, että Pirkanmaalla on kolme päivystyspistettä: TAYS:n ACUTA, Valkeakoski ja Jämsä. ACUTAN ja Valkeakosken päivystyksen maksavat kaikki PSHP:n jäsenkunnat kapitaatioperusteisesti, joten Jämsäkin maksaa näitä. Jämsän päivystystä ei kuitenkaan maksa kukaan muu kuin Jämsän kaupunki ja sen satunnaiset ulkopaikkakuntalaiset käyttäjät. Jämsällä on siis päivystyksen myötä ylimääräistä kustannusta noin 1,5 M€/vuosi.

Kun nämä kaikki luvut lasketaan yhteen, niin Jämsälle on tullut ylimääräisiä menetyksiä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin vaihtamisen myötä yli 3 miljoonaa euroa/vuosi!! Tämä ei ole ihan pikkujuttu… varsinkaan silloin, kun kaupungin ylin virkamiesjohto on varmasti tiennyt luvuista. Poistuuko nämä ylimääräiset kustannukset, jos vaihdamme Pirkanmaan maakuntaan? Eivät poistu.

Koko tämän ajan KSSHP on tuonut potilaita leikattavaksi Jämsään ja KSSHP sekä Keski-Suomen kunnat ovat maksaneet laskunsa.

Merja Lahtinen