torstai 18. helmikuuta 2016

Oikean ja väärän raja ei saa hämärtyä

Harvinaisen hyvä mielipidekirjoitus taannoin (2012) Keskisuomalaisessa. Olen pohtinut samaa raadollisuutta kunnallisessa päätöksenteossa. Mutta asiaa syvällisesti ajatellen, taidan olla kuitenkin oman tien kulkija.

Ohessa otteita ja ajatuksia mielipidekirjoituksesta, joka impulsoi minua. Kursiivi teksti on suora lainaus mielipidekirjoituksesta.
---

- "Totuuden puhuja ei yösijaa saa".
---

- "Kunnallisessa päätöksenteossa ollaan tekemisessä totuuden ja totuuksien kanssa ja myös sen kanssa mikä on oikein". 

Siis kunnallisenkin päätöksen kanssa; Rikostoimittaja Jarkko Sipilä totesi "Sinivalkoisesta valheesta", että "aina se totuus jossain vaiheessa selviää". Minunkin mielestä selviää, jos yhteiskunta on valmis yleisen edun ja moraalin nimissä asiaa selvittämään. Jos taas yleinen syyttäjä ei ota tutkittavakseen kunnallisen päätännän ohessa tapahtunutta "totuuden vastaista" todistamista, niin "totuus ei selviä koskaan", sillä Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä siviilikanne totuuden selvittämiseksi ei menesty, koska "käräjäoikeus ja koko järjestelmä on siinä tapauksessa yleisen syyttäjän jatke, joka on päättänyt olla tutkimatta".
---

- "Kaikista ei ole totuuden puhujaksi. Osa pelkää, osa ei uskalla. Usein on helpompaa puhua tai kirjoittaa asian vierestä, tai sitten olla hiljaa ja omassa mielessään ajatella toisin." 

Näin on Jämsässäkin. Hallituksessa kolme yhdeksästä päättää, yksi protestoi ja viisi on hiljaa. Valtuusto on "ylimpänä päätöselimenä" vai "kumileimasin".
---

- "Myös medialla on suuri valta muokata ihmisten mielipiteitä ja jopa johdatella päätöksen tekoa"

Jämsässä taas paikallinen media ei ole johdatellut päätöksen tekoa, vaan ne ovat "pesseet totuuden ja totuuksien vastaiset" kaupungin päätökset ja toimet "lumivalkoisiksi".
---

- "Kunnallisessa hallinnossa virkamiehillä on valmisteluvastuu ja -valta. Heille kuuluu operatiivinen johtaminen valtuuston ja hallituksen sekä lautakuntien päätösten mukaisesti". 

Siis virkamiesjohto toteuttaa valtuuston ja hallituksen päätöksiä, eikä päinvastoin, niin kuin Jämsässä Himoksen ja sen perustajan Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n liittyvissä asioissa on käynyt YIT Aiesopimuksesta 10.1.2006 lähtien.
---

- "Tarvitaan myös totuuksien tunnistamista, puuttumista, puhumista asioista ja päättämistä. Elämistä ihmisiksi." 

Tämä ei ole toteutunut Jämsässä ja se on johtanut Himoksen pattitilanteeseen sekä Himoksen talvimatkailuliiketoiminnan kehittymisen pysähtymiseen. Himoksen Master Plan:n 2005 mukaisesti rinneyrittäjän n. 25 M€:n investoinneista vuoteen 2015 mennessä on toteutunut alkuun vain n. 6 M€ ja siten talvimatkailijoiden kasvu nykyisestä n. 200.000 ko. Master Plan:n tavoitteiden mukaisesti kaksinkertaiseksi on jäänyt toteutumatta. Master Plan:n tavoitteiden mukainen kehitys olisi tuonut Jämsän matkailun piiriin kaksinkertaisen määrän työpaikkoja. "Lumenvalkoista valhetta" on myös se, että Jämsän Matkailun Strategiassa 2012 ei ole "enää" rinneyrittäjän toteutumatta jääneitä n. 20 M€:n investointeja ja Jämsän Rakennemuutosohjelmassa ei ole "sanallakaan" mainittu Jämsän Matkailun Master Plan:n 2005 vuoteen 2015 mennessä tavoitteeksi asetettuja investointeja, joita on vielä toteutumatta n. 40 M€, jotka siis lisäisivät Jämsän Matkailun työpaikkojen määrän "kaksinkertaiseksi".

Keski-Suomen ELY -keskuksessa on yrityskohtaisia investointi- ja kehittämistukia käytettävissä. Jämsän kaupunki ei ole toimillaan mahdollistanut, että Himoksen rinneyrittäjä toteuttaisi Master Plan:ssa sille osoitetut investoinnit, mikä siis johtaisi siihen, että Jämsän matkailuelinkeinon työpaikkojen määrä tuplaantuisi ja rinneyrittäjän edustamana matkailuelinkeinon alueelle jättämä n. 32 M€ tuplaantuisi.

Halutaanko me tätä "tuplausta"? Mielestäni kyllä. Tällä saataisiin vireyttä Jämsään.