tiistai 9. huhtikuuta 2024

Hiekka-akku

Mikä se on?

Hiekka-akku on ekologinen innovaatio, joka tuo meidät askeleen lähemmäksi hiilineutraalia kaukolämpöä. Maailman ensimmäinen kaupallinen ratkaisu varastoi sähköä hiekkaan noin 500–600 asteisena lämpönä, joka voidaan johtaa kaukolämpöverkkoon. Hiekka-akulla voidaan pienentää teollisuuden energiakustannuksia sekä energian saatavuuteen ja hinnanvaihteluihin liittyviä riskejä.

Miten se toimii?

Hiekka-akkua voi käyttää missä tahansa sähköverkon alueella, ja hiekka on materiaalina kestävää ja edullista. Varsinainen lämpövarasto on terässäiliö, jonka sisälle asennetaanu automaattinen lämmönsiirtojärjestelmä. Säiliö täytetään hiekalla ja lämpövarasto yhdistetään sähkö- ja kaukolämpöverkkoihin.

Miten sitä voidaan käyttää?

Hiekka-akun tarjoaman korkean lämpötilan avulla voidaan korvata esimerkiksi teollisessa uunissa käytettävää neste- tai maakaasua. Hiekka-akku toimii myös kohteissa, joissa ei muuten saada hyödynnettyä edullista yösähköä tai joissa päästövähennysten saavuttaminen on korkean lämpötilan tarpeen vuoksi vaikeaa. Hiekka-akun käyttöön voidaan valita sähkönhinnaltaan viikon edullisimmat tunnit.

Ei kommentteja: