torstai 11. huhtikuuta 2024

Liito-orava kaupungissa

Luin Aamulehteä 11.4.2024. Sitten törmäsin oheiseen artikkeliin (alla). Piti oikein raapia rähmät silmistä. Liito-orava oli ilmestynyt erittäin korkean rakennuksen eli Torni-hotellin kattoterassille.

Wikipeedia kertoo seuraavaa, otin otteita:

Elinympäristö: Liito-orava viihtyy varttuneessa kuusivaltaisessa sekametsässä, jossa on kolopuita kuten haapoja pesä- ja päivänviettopaikaksi sekä lehtipuita kuten haapoja, leppiä ja koivuja ravinnoksi. Lehtipuusto voi olla kuusimetsässä pieninä ryhminä tai hajallaan. Liito-orava voi elää myös nuorehkossa, 15–20 metriä korkeassa metsässä, kunhan sinne on hakkuun jäljiltä jätetty kolohaapa pesäpuuksi ja varttuneempaa metsää kasvaa enintään 100 metrin päässä. Se voi pesiä myös metsän reunassa tai muutaman metrin päähän aukealle jätetyssä haavassa, tai pihalla, asutuksen lomassa ja kaupunkeihin jätetyssä varttuneessa kuusisekametsikössä.

Liikkuminen:

Liito-orava ylittää liitämällä helposti 50 metrin aukeita kuten sähkölinjoja ja moottoriteitä. Mäen ylärinteestä männynlatvasta ponnistamalla sen on havaittu liitäneen jopa 80 metrin matkoja aukeiden yli. Metsässä sen liitomatkat ovat paljon lyhyempiä. Liito-orava pystyy muuttamaan liidon aikana suuntaansa jopa lähes 90 astetta ja syöksymään kaartaen lähes pystysuoraan alas puun latvustosta sen rungon alaosaan. Maassa liito-orava ei juokse. Se voi käydä korkeintaan metrin päässä puun rungosta. Jos liito jää lyhyeksi, liito-orava loikkii maassa viimeiset metrit puuhun

Suojelu:

Liito-orava on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

Sitten...
  • Miten ihmeessä se liito-orava on päässyt Torni-hotellin yläterassille?
  • Mistään puusta se ei ole korkean rakennuksen katolle liitänyt.
  • Rakennuksen lähellä ei ole juurikaan puita.
  • Alueella ei ole juurikaan puita, miten se olisi puusta puuhun sinne päässyt.
  • Metsä-alueet ovat kaukana rakennuksesta.
  • Onkohan liito-oravalle tullut kuitenkin jano tai ns. viinan himo - kiipesi terassille?
Lopuksi totean, että täällä Metsä-Suomessa kaikki liito-oravalle otollisetkin alueet säästetään ja liito-oravat elävät onnellisina.

Ei muuta kuin hotelli purkuun, kun on liito-oravareitillä ja mahdollisesti pesimäkohde.Ja Aamulehdessä juttu jatkui vielä 12.4.2024.

Ei kommentteja: