lauantai 6. huhtikuuta 2024

Paikallinen ja alueellinen uutisointi

Olen tässä vuosia seurannut paikallista ja alueellista uutisointia. Viime vuosina on paljon kirjoitettu hyvinkin erilaista asioita. Se tässä on mielenkiintoisinta, että journalistin tulisi käsitellä asioita puolueettomasti ja totuuspohjaisesti sekä kaikista näkökulmista.

Nyt kuitenkin journalismista ei toisinaan ole tietoakaan. Asiat esitetään yhdestä näkökulmasta katsottuna. Pienen faktantarkistuksen jälkeen asiat on helposti todettavissa olevan toisin kuin lehdistölle oli kerrottu.

Hullunkurisinta tässä on, että monesti asiat on kirjoitettu kuin se on toisaalla kirjoitettu sen enempää ottamatta asioista selvää. Tai sitten visionäärien ja utopistien kaikki suusta tulema puhe on uutisoitu aivan sellaisenaan.

Alueellamme ei ole kuin muutama journalisti. Valitettavasti. Loput ovat "toimittajia".

En malta olla toteamatta seuraavaa:
"Journalismin ammattikunnassa toimittajien tehtävänä on toimia totuuden tulkkeina."
Eräs journalismin määritelmä:
"Journalismi on toimintaa, jonka tehtävänä on kerätä, varmentaa ja eritellä tietoa ja esittää se joukkoviestimien avulla esimerkiksi uutisten muodossa."
Jään kaipaamaan tutkivaa journalismia. Tutkiva journalismi on syvälle luotaavaa journalismia, jonka tarkoituksena on tuoda julkisuuteen yleisen edun kannalta merkittäviä asioita, jotka on salattu joko tahallisesti tai tahattomasti.

Ei kommentteja: