sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Ilmalämpöpumppu -investoinnin jälkitarkkailu

Hankin ilmalämpöpumpun syksyllä ja nyt suoritan investoinnin hyödyn jälkitarkkailua.

Keräilin kuukausittain kulutuksia ennen ilmalämpöpumpun hankintaa, siniset pisteet. Sitten sijoitin ilmalämpöpumpun hankinnan jälkeiset arvot samaan taulukkoon, punaiset pisteet. Laitoin X-akselille sähkönkulutuksen ja Y-akselille lämpötilan. Tällöin näen sähkönkulutuksen tietyssä ulkolämpötilassa.

Taulukkoa kun silmäilee ja tietyssä lämpötilassa kun vertailee sähkönkulutusta, niin voi verrata kulutuseroja. Jos verrataan sinisen ja punaisen suoran etäisyyttä X-akselilla eli sähkönkulutuksen eroa, niin havaitaan, että säästöä tulee talvikuukausina noin 200-250 kWh. 

No sitten jäin miettimään, mitä esimerkiksi 250 kWh on euroina?

Sitten muotoilin toisen laskennan. Siinä on siirron komponentit, päiväsiirto, yösiirto ja sähkövero. Energian osalta on päivä ja yö. Sitten kun lasketaan nämä viisi (5) lukua yhteen hinnoilla ympättynä, niin päästään 26,53 euroon.

Eli säästän noin 25 € euroa kuukaudessa ilmalämpöpumpulla. No ei ole paljoa, mutta rahaa se on sekin.

No myyntimiehen puheet ovat omanlaiset, oli se sitten kuka tahansa. Kun itse seuraa, näkee hieman vaivaa ja suorittaa nelilaskentaa, niin saa ns. oikeat eurot.

Mutta odotankin kesää ja hyviä, viileitä yöunia. Mielestäni ilmalämpöpumppu on mukavuushyödyke.2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvä jälkitarkkailu. Aika lyhyt, mutta antaa suunnan. Minulla on kaksi ilmalämpöpumppua ja ilmavesilämpölämmitys. Sähkön kulutus kasvoi 6 MWh vuodessa, mutta öljyn ostaminen jäi pois. Minulla on kuuden vuoden kokemus ja tilastot.

Tv Olavi

Jyrki Kokko kirjoitti...

Dataa pitää vielä kerätä, mutta suuruus on selvillä. Helteiden aikaan tulen nauttimaan investoinnista eniten. t. Jyrki