lauantai 24. maaliskuuta 2018

Jämsän Äijä - Miksi Äijä jäi?

Kaikki suomalaiset tietävät, että miksi Jämsän Äijä jäi taivaasta. On olemassa erilaisia tarinoita.

Jämsän Äijän tarina 2011 -kirjassa kirjoitetaan seuraavasti.

Olipa kerran Jämsässä Äijä, joka jäi taivaasta. Mutta miksi? Selityksiä on yhtä monta kuin on selittäjiä. Vanhin perustelu on tallennettu muistiin Jämsän naapuripitäjässä Korpilahdella vuonna 1919 - vasta kauan sanonnan syntymisen jälkeen.

"Kaljupää Jämsän äijä kuoli ja meni taivaaseen pyrkimään. Pietari palasi uuri taivaan portille toisia vainajia saattamasta, kun äijä siinä kumarteli paljasta päätään.

- Kuka onneton se takapuoli esillä taivaaseen tulee, Pietari kauhisteli ja veti oven  kiinni. Niin jäin Jämsän Äijä taivaasta."

Vastaavalla tavalla Äijälle käy tarinoissa aina vähän hassusti. Siksi on syytä epäillä, että juttuja ovat muotoilleet vääräleuat naapuripitäjistä. Sillä riittihän naapureilla kadehdittavaa.

Jämsässä meni 1800 -luvulla hyvin. Pitkä rauhanaika ja viljelysmenetelmien kehitys toivat vaurautta maatalouspitäjään. Oli komeita isäntiä ja koreita emäntiä. Raha muuttui entistä upeammiksi hevosiksi ja niiden taakse vieläkin hienoimmiksi kieseiksi. Jokea pitkin Jämsään ja Jämsänkoskelle matkustivat huomasivat jokivarressa toinen toisistaan näyttävämpiä tilojen päärakennuksia, aivan kuin kartanoita.

Rikas väki tunsi oman arvonsa. Väistämättä siinä alkoi köyhemmän naapurin sappi sihistä siihen malliin, että edes kaskuissa Längelmäen ukko osaa huijata Jämsän Äijää.

"Längelmäen ukko ol taivaaseen mänössä, mutta jämsäläinen on eessä. Sillo se keksi sanuu, että Längelmäellä on karjan huutokauppa. Sillo jämpsäläinen lähti huutokauppaan, mutta eihän siellä huutokauppaa ollu. Se tul takasi, mutta taivaan portti oli jo kiinni, Niin Längelmäen ukko pääsi petoksella taivaaseen, mutta Jämpsän Äijä jäi."

Äijästä ja huutokaupoista kerrotaan itse asiassa useita juttuja. Koska Jämsän isännillä oli pulskat lompakot, muihin saattoi iskeä kiusaus värittää heidät liiankin innokkaiksi huutokaupoissa kävijöiksi.

"Jämsän Äijä oli kuollut ja tullut taivaan portille.Pyhä Pietari tutki äijän tilikirjat. Eihän niissä mitään vikaa ollut: äijä oli ollut kunnon jämsäläinen.

Portit avattiin, mutta silloin sattui äijä vilkaisemaan alas maahan. Hän huomasi, että Jämsässä oli suuri avisjuoni eli huutokauppa meneillään.

Äijä innostui ja pyysi Pietarilta lupaa vielä pistäytyä huutokaupassa. Olihan Pietarin suostuttava, mutta kun äijä palasi, olivat portit kiinni. Niin jäi äijä taivaasta.

Ei kommentteja: