maanantai 12. maaliskuuta 2018

Maanvuokrasopimuksella kehittämisen malli

Olen kirjoittanut blogissani Rukan kehitysestä, koska sieltä on lähtenyt liikkeelle 1980 luvun alusta
Maanvuokrasopimuksella kehittämisen malli”. Himottu vuori historiikin mukaan (s. 17) ”Ilmavoimien ylilääkäri Juhani Aho oli ostanut 1972 enemmistön Rukatunturi Oy:n osakekannasta. Kuusamossa sijaitsevassa hiihtokeskuksessa oli kolme hissiä ja hotelli eikä se menestynyt kehuttavasti. Tuloksen kääntämiseen menestykseksi oli vain yksi keino: suuret investoinnit. Aho kutsui töihin kaksi ammattilaista: vuonna 1974 arkkitehti Jorma Salmenkiven suunnittelemaan alueen tulevaisuutta kaavoituksineen ja rakentamisineen, vuonna 1981 Juhani Ojalan vastaamaan hiihtokeskuksen kehittämisestä ympärivuotista matkailua varten.
Tänä talvena edesmennyt Rukan kehittäjä Juhani Aho on antanut oman haastattelun Himottu vuori historiikkiin.

Julkisten tietojen mukaan Rukalla maanomistajana on Metsähallitus ja rinneyrittäjän Rukakeskus Oy:n vuokra-alue n. 170 ha, joka kattaa Rukan yleiskaavan rinnealueet, joiden kaavamerkki on VU-1 ja kaavamääräys;
URHEILU- JA VIRKISTYSPALVELUE.
Alue on tarkoitettu ensisijaisesti laskettelua varten, alueelle saa rakentaa sen käyttöä palvelevia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita joiden kerrosala saa olla korkeintaan 1 % alueen pinta-alasta."

Rinneyrittäjä Rukakeskus Oy on saanut ko. maanvuokrasopimuksella ja sen kirjaamisella (pohjakiinnitys) alueen hallintaansa.

Ruka on edennyt vuokrasopimusalueella nyt seuraavaan alueen toteuttamiseen. (Malli sama kuin jo toteutuneessa Rukakylässä tunturin toisella, eli Länsipuolella). Tämäkin hanke toteutettiin Master Planin avulla. Kuusamon kaupunki laati välittömästi rinneyrittäjän Rukakeskus Oy:n Metsähallitukselta vuokraamalle alueelle osayleiskaavan muutoksen.

Koko vuokrasopimuksen varaan rakentunut tämäkin projekti selviää juuri ilmestyneestä hankkeen esitteestä ja linkistä.

Mallin ja hankkeen yhteistyösopimuksessa ovat mukana maanomistaja Metsähallitus ja kaavoittajana Kuusamon kaupunki sekä rakennuttajana rinneyrittäjä Rukakeskus Oy, joka on tehnyt rakentamisprojektista sopimuksen rakennusliike Rakennusteho Oy:n kanssa. Hankkeen viimeisin vaihe uutisoitiin mm. Iltalehdessä . Siis maanomistaja Metsähallitus ja kaupunki asemakaavoittavat rinneyrittäjän Rukakeskus Oy:n vuokramaan ja kaupunki sijoittaa maanomistajalta saamansa kaavoituskorvauksen täysimääräisesti asemakaava-alueen kunnallistekniikan ja alueen infran rakentamiseen. Asemakaavatontit rakennuttaa maanvuokrasopimuksella tonttien haltija rinneyrittäjä Rukakeskus Oy. Rakentajaksi Rukakeskus Oy on valinnut myös aiemman Länsi-Rukan rakentaneen Rakennusteho Oy:n.

Jään mielenkiinnolla odottamaa Jämsän kaupungin ja rinneyrittäjän Hiihtokeskus Himosvuori Oy:n keskinäisen maanvuokrasopimuksen mahdollista uudelleen muotoilua valtuuston päätöksen mukaan ja vireillä olevaa Himoksen Master Planin päivitystä.

Ei kommentteja: