sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Fennovoiman Hankikivi -hanke viivästyy

Luin aamuisen Hesarin juttua mielenkiinnolla. Fennovoiman Hanhikivi -hanke on viivästynyt ja sen maksaa omistajat eli Jämsän tapauksessa Jämsän Aluelämpö Oy omalla osuudellaan. Jämsän Aluelämpö Oy on Voimaosakeyhtiö SF kautta "sijoittanut" rahojaan. Omistajat ovat sitoutuneet maksamaan hankkeen ja perälautaa ei ole.

Mitä jos tai kun hanke viivästyy paljonkin? Tai jos hanke ei toteudu?

Mietippä sitä.

Ohessa suora lainaus Hesarin kirjoituksesta. Lihavoin tekstistä kaksi (2) merkittävää ja oleellista pointtia. Koko Hesarin juttu on luettavissa täältä.

"Hankkeen venyminen on jo nyt nostanut sen kustannuksia. Projektin kustannusarvio on nykyisin 7–7,5 miljardia euroa. Haarukka on kasvanut puolella miljardilla eurolla.

Kasvaneet kustannukset ovat pääosin Fennovoiman oman organisaation kuluja, sillä laitoksen toimitussopimus on kiinteähintainen.

Takakarhu ei ota kantaa siihen, miten yhtiön omistajat ratkaisevat tarvittavan rahoituksen kasvamisen. Fennovoimassa on mukana yli 40 kunnallista energiayhtiöitä.

Omistajat ovat sitoutuneet rahoittamaan projektin. Siellä ei ole summalle mitään takalautaa. Kyseessä on ollut alun perin arvio, jota tarvittaessa päivitetään”, hän sanoo.

Kaksi kolmasosaa Fennovoimasta omistaa Voimaosakeyhtiö SF, jonka muodostavat lukuisat suomalaiset energiayhtiöt ja eräät kookkaat teollisuusyritykset. Mukana ovat muun muassa Fortum, Turku Energia ja Vantaan Energia sekä Outokumpu ja SSAB. Lopusta kolmanneksesta vastaa Rosatom."

Ei kommentteja: