torstai 21. lokakuuta 2021

Shakkipeli uudistuu

Vuosisatoja vanha, perinteinen, shakkipeli on päätetty uudistaa vastaamaan nykyajan ihanteita vastaavaksi. Tasa-arvoon ja yhdenmukaisuuteen perustuvassa shakissa on muutamia pieniä uudistuksia verrattuna vanhaan peliin.

Uudessa pelissä ei ole musta vs. valkoinen asetelmaa, vaan kummallakin puolella on saman väriset nappulat. Nappulat ovat "lytätty" liuskoiksi, koska entiset nappulat symboloivat fallosta ja näin ei tasa-arvo toteutunut.

Vanhan shakin pelinappulat olivat keskenään eriarvoisia, joten uudessa shakissa eriarvoisuus on poistettu sillä, ettei enää voida erottaa kuningasta esimerkiksi talonpojasta. Myös pelilauta uudistui hieman. Ruudukot otettiin pois koska lokerointi ei kuulu nykyaikaan.

"Pelilaudalla ei tarvitse pysyä"

Pelin kulku eroaa vanhasta shakista vain hieman entiseen verrattuna. Suurimmat muutokset ovat ne, ettei enää valkoinen pääse aloittamaan, vaan kumpi tahansa pelaajista saa aloittaa. Pelin voi aloittaa jopa yhtä aikaa. Siirtovuoroista ei tarvitse välittää sillä yksilön rajoittaminen on kiellettyä.

Koska nappulat ovat tasa-arvoisia, voi minkä tahansa nappulan siirtää minne tahansa. Onko kyseessä oma vai vastustajan nappula, sillä ei ole väliä. Pelilaudalla ei tarvitse pysyä, vaan nappulan voi siirtää, vaikka mikroaaltouuniin, jos pelaaja niin haluaa.

"Kaikki pelaa" periaatteen vuoksi voi ulkopuolinen tulla siirtelemään nappuloita. Koepeleissä naapurin hevonen kävi syömässä pari nappulaa mutta se vain korosti sitä, ettei peli ole kokenut paljonkaan muutoksia. "Hevonen siis söi shakissa". Tuttu lausahdus vanhaan peliin verraten. Sitä emme voi kertoa, että oliko kyseessä musta vai valkoinen ratsu.

Huomioitavaa on se, että jos joku pelaajista voittaa pelin, niin emme käytä nykyshakissa termiä "matti". Matti nimittäin pahoittaa mielensä.

Kuvassa nykyinen shakkilauta nappuloineen. Huomaa alkuasetelman muutos. Nykyisessä versiossa minkään nappulan ei tarvitse olla toisen takana, vaan tasa-arvoisesti nappulat ovat piirissä.

PS. Jotenkin edellinen teksti puhutteli aivonystyröitäni ja kopioin sen blogiini. Hieman humoristisesti on joku kirjoittanut ja se sisälti paljon piiloviestejä, asiallisia ja vähemmän sellaisia. Maailma muuttuu ja me muutumme sen mukana, et vain huomaa muutosta. Maailma on muuttunut aina ja muuttuu jatkossakin.

Ei kommentteja: