tiistai 26. lokakuuta 2021

Etkö saa enää unta herättyäsi yöllä?

Sitä tapahtuu kaikille; heräät keskellä yötä etkä kykene enää nukahtamaan. Asiantuntijat neuvovat seuraavaa: 

Älä tee yhtään mitään
Asinatuntijoiden mukaan parasta olisi olla tekemättä mitään. Kaikki toimenpiteet aina päiväunista alkaen voivat häiritä luonnollista unirytmiäsi. Ainoa neuvo onkin palata normaaliin unirytmiin seuraavana yönä, vaikka se vaatisikin useamman kahvikupin nauttimista unettoman yön jälkeen.

Vältä valoa
Kirkas valo on unettomien öiden pahin vihollinen. Kirkas valo vaikuttaa elimistömme unirytmiä säätelevään melatoniini-hormoniin tehden meistä entistäkin pirteämpiä. Jos mahdollista, käytä pimennysverhoja, äläkä missään nimessä napsauta kattolamppua päälle.

Älä jää pyörimään sänkyyn
Jos olet täysin hereillä, sängyssä pyörimisen sijaan on parempi nousta ylös ja tehdä jotain rentouttavaa, kuten lukea kirjaa. Vältä kuitenkin tietokoneen ja puhelimen käyttöä.

Jos haluat saada unta, sinun tulisi välttää sinistä valoa tuottavien laitteiden katsomista. Jos kuitenkin päädyt avaamaan television, niinkäytä valoa blokkaavia aurinkolaseja. Näin aivosi eivät erehdy luulemaan television hohdetta päivänvaloksi.

Älä syö mitään
Sen lisäksi, että yösyömisen on todettu lihottavan, se voi vaikuttaa negatiivisesti myös tuleviin öihisi. Pian vatsasi saattaa herättää sinut joka yö syömään voileipiä.

Älä katso kelloa
Kellon vilkuilu ja minuuttien laskeminen ei missään nimessä kannata, sillä se aiheuttaa sinulle ainoastaan tarpeetonta stressiä. Kellon vilkuilu aiheuttaa ahdistusta, joka puolestaan vaikuttaa negatiivisesti nukahtamiseen. Jos aivosi laskevat minuutteja, ne eivät halua nukahtaa.

Pirun hyvät on asiantuntijoiden neuvot, mutta heräsin kahdelta ja oikeaoppisesti 2:30 nousin ylös. 

Mutta miten suoriuduin asiantuntijoiden ohjeista....

Älä tee yhtään mitään - no en osaa olla tekemättä yhtään mitään.

Vältä valoa - melkein onnistuin, mutta pimeässä en osaa huhhailla keskellä yötä, siis laitoin valot, hieman himmeät.

Älä jää pyörimään sänkyyn - tämän tein asiantuntijoiden ohjeen mukaan, nousin puolen tunnin pyörimisen jälkeen ylös.

Älä syö mitään - en syönyt, mutta join (siis en ryypännyt, koska työpäivä edessä).

Älä katso kelloa - ens yönä laitan sängyn alle.

Parempia unia toivon ensi yöksi. Saa nähdä...

Ei kommentteja: