perjantai 4. syyskuuta 2020

Saunakylä, Juokslahti, Jämsä

Päijänteen rannan tuntumassa Jämsän Juokslahdella sijaitseva Saunakylä on matka suomalaisen savusaunan historiaan ja aitoon saunaelämykseen.

Saunakylä sijaitsee VT 9:n läheisyydessä ja lyhyen kävelymatkan päässä Juokslahden venesatamasta.

Saunakylän ajankohtaisista tapahtumista saat parhaiten tietoa 
- Saunakylän Facebook -sivuilta sekä 
- Instagramista @Saunakyla. 

Saunakylän osoite on Pataniemi 420, 42100 Jämsä.

Saunakylä karttalinkki

Saunakylässä on historiallisia savusaunoja, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Nuorimmat savusaunat edustavat 1940-luvun savusaunarakentamista. Vanhimmat savusaunat kertovat oman tarinansa suomalaisen saunan historiasta ja eri alueiden saunarakentamisen perinteestä. 

Saunakulttuuria pääsee Saunakylässä myös kokemaan itse, sillä Saunakylässä voi kesälauantaisin saunoa eri puolilta Suomea kotoisin olevissa savusaunoissa. Myös tilauksesta voi nauttia savusaunan lämmöstä.

Sauna kuuluu olennaisena osana suomalaista elämää. Vuosisatojen ajan sauna on tarjonnut meille parantavaa lämpöä ja mielenrauhaa. Saunaan liittyy kiireettömyys, siellä nautitaan rauhassa löylyn lämmöstä. Saunassa unohtuvat arjen murheet ja stressi, sen lämpö pehmittää lihaskireydet ja antaa hyvän unen

Sukupolvelta toiselle on suomalainen sauna kuulunut osaksi suomalaista kulttuuria. Lauteilla istuessa, koivuvihdan tuoksuessa on opittu saunomisen salaisuudet, hyvän olon taika. Sauna on suomalaisen hyvinvoinnin lähde, niin arki-iltaisin kuin pyhinä.

Saunakylän toimintaa ylläpitää yleishyödyllinen yhdistys, Suomen Saunakulttuuri ry. Yhdistyksen tavoitteena on säilyttää ja ylläpitää perinteistä suomalaista saunakulttuuria. 

Mukaan toimintaan ovat kaikki tervetulleita!
Ei kommentteja: