keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kaupungin sijoitus ydinvoimaan on rahan haaskausta

Jämsän Aluelämpö on sijoittanut lähes puoli miljoonaa euroa venäläisvetoiseen ydinvoimayhtiöön nimeltään Fennovoima. Tämä asia selviää YLE:n ja Voimaosakeyhtiö SF:n verkkosivuilta.

Jämsän kaupungin riskien hallinnan ohjeen mukaan sijoittaminen tulisi suorittaa riskittömästi ja siten että sijoitettu pääoma on turvattu. ”Kaupungin rahavarojen sijoittamisen ja hallinnoinnin periaatteet on määrätty kaupunginhallituksen ohjeessa. Talousjohtaja päättää kaupungin rahavarojen sijoittamisesta kaupunginhallituksen sijoitusohjeiden mukaisesti. Kassaylijäämää voidaan sijoittaa euroalueella kohteeseen, jossa ei ole riskiä pääoman menettämisestä. Kysymykseen tulevia sijoituskohteita ovat valtion velkasitoumus, kunta-, sijoitus- tai yritystodistus, joukkovelkakirjalaina, sijoitusvakuutus, kapitaalisopimus, korkorahasto-osuus tai määräaikaistalletus, joissa liikkeeseenlaskijana tai velallisena on valtio, kunta tai raha- tai vakuutuslaitos.”

Miksi ihmeessä Jämsän Aluelämpö Oy on sijoittanut meidän jämsäläisten rahoja korkeariskisiin Fennovoiman osakkeisiin?

Sijoitus ei tuota mitään ja sen avulla voidaan vain ostaa 2 MW osuudella sähköä Fennovoimalta, jos ydinvoimala saa rakennusluvat ja joskus valmistuu. Tämän hetken indeksien mukaan tuo sähkön ostohinta Fennovoimalta on kalliimpi kuin markkinasähkö! Jämsän aluelämmöllä ei edes ole lupaa sähkön myyntiin, eli mihin se oikein tarvitsee tuota 2 MW sähköosuutta?

Helsingin ja Vantaan kaupungeilla on myös Fennovoiman osakkeita. Molemmat kaupungit ovat yrittäneet myydä osakkeensa, mutta kukaan ei niitä osta. Nyt kaupungit etsivät tahoa, joka ottaisi osakkeet ilmaiseksi!

Eli Fennovoiman osakkeet on mahdotonta myydä eivätkä todellakaan täytä Jämsän kaupungin sijoitusohjeita. Myös mm. Valkeakosken energia Oy on yrittänyt myydä Fennovoiman osakkeitaan jo vuosia, mutta ostajia ei vaan ole.

Jämsän kaupungin sijoitusohjeissa ja riskien hallintaohjeissa todetaan, että sijoitusten on oltava riskittömiä ja peruspääoman pitää säilyä. Jämsän Aluelämpö Oy:n hallitus ja talousjohtaja Ari Luostarinen ovat tehneet kaupungin ohjeiden vastaisesti riskisijoituksen. Kaupunkilaisten omaisuutta on hoidettu huolimattomasti ja näin aiheutettu meille jämsäläisille 0,5 M€:n tappio.

Tuon ydinvoimasijoituksen päätöksen Jämsän Aluelämpö Oy:ssä ovat siunannet hallituksen jäsenet: Reijo Himanen SDP pj, Voitto Suosaari Keskusta vpj, Piritta Rantanen SDP, Aira Putkonen Kokoomus sekä Katja Rissanen (kaupungin viranhaltija). Hankinnan esityksen on tehnyt toimitusjohtaja Hannu Soikkeli.

Pekka Laaksonen
Sitoutumaton Uusi Jämsä

Ei kommentteja: