keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kymmenet tonnit - Sadat miljoonat

On pieniä ja isoja asioita - vaikeita ja helppoja sellaisia.

Himoksen asia on pieni. Kyseessä on vain kymmenet tuhannet eurot. Jokseenkin kaikkien ymmärrettävä asia. SOTE -ulkoistus maksaa kokonaisuudessaan satoja miljoonia. Summa on sellainen, ettei sitä enää ihan kykene ymmärtämään.

Asioiden käsittely on sitten toinen juttu. Sadat miljoonat saatiin ratkaisuun muutamassa kuukaudessa. Mutta miten onkaan Himoksen asia? Sitä on veivattu jo useita vuosia.

Siis sadat miljoonat saadaan päätettyä muutamassa kuukaudessa ja Himoksen asian kanssa ei ole vuosienkaan päästä saatu ratkaistua.

Olen yrittänyt ymmärtää problematiikkaa. Himoksen asioiden takana ovat vastavoimat. Ilmeisesti vastavoimat ovat jotenkin taloudellisesti riippuvaisia päätöksen lopputuloksesta. Taloutta suuremmat vaikutukset päätöksen saamiseksi ovat ilmeisesti oikeustaistelut. Ne ovat tältä erää päättyneet. Nyt on ilmeistä, ettei voida saada ratkaisua aikaiseksi, koska menetetään kasvot, jos tehdään ratkaisu, joka ei ole oikeuden päätöksen mukainen.

Mielestäni ilmeiset yksilöiden omat edut ovat ne vastavoimat. Mutta tämä on vain päätelmä, kun koko problematiikkaa ajattelee. Oikein mikään muu ei asiaa selitä.

Mikä on sitten jämsäläisten etu? Se on se, että asia saataisiin ratkaisua ja vihdoinkin päästäisiin asioissa eteenpäin. Olemme menettäneet vuosien aikana jo kymmeniä tai satoja miljoonia. Näin jälkikäteen ajateltuna meillä ei olisi ollut siihen varaa.

Joko nyt saataisiin tehtyä ratkaisu, joka tyydyttää yrittäjän halut? Pitäisi kuunnella yrittäjää, koska hän on paras asiantuntija, kuka tietää miten laskettelukeskusta kehitetään. Nyt oikeasti tarvitaan virkamiehiltä neuvottelutaitoja. Yrittäjän pitäisi päästä vihdoinkin toteuttamaan visioitaan ja saataisiin Himoksen kehittyminen uuteen kasvuun.

Tätä me jämsäläiset kaipaamme.