sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Päivi Kuokkanen: Himoksen menestys- vai menetystarina?

Muutaman vuoden olen yrittänyt perehtyä tähän Himos asiaan. Mielestäni kiteytys on aikas hyvä. Ohessa kirjoitus sanasta sanaan.


Tervehdys,

kiitos valtuustoryhmien puheenjohtajille keskiviikon tapaamisesta. Se oli mielestäni lajissaan ensimmäinen tuossa muodossa Himoksen reilun 30 vuoden historian aikana. Toki olemme olleet vuosien varrella kutsuttuna muutaman kerran hallituksen iltakoulussa, mutta samassa tilaisuudessa on ollut läsnä muitakin yrittäjiä/tahoja ja näin meidän yrityksen fokus on saattanut hämärtyä. Ja olihan meillä yhdessä vaiheessa kevättalvisin perinteenä kutsua valtuusto laskettelemaan ja kuulemaan yrittäjän mietteitä. Eli jotain on kommunikoitu, mutta nykyinen tilanne huomioon ottaen täytyy todeta, että aivan liian harvoin ja aivan liian vähän.

Maanantaina olemme kaikki suurten kysymysten äärellä. Tuleeko Himoksesta jatkoon todellinen menestystarina vaiko menetystarina?

Himosvuori Oy:n/meidän ja kaupungin näkemykset eivät ole kohdanneet Himoksen talvimatkailun kehittämiseksi viimeisen lähes yhdeksän vuoden aikana, vaikka kaikissa julkaisuissa, juhlapuheissa jne. kaupungin edustajat vannovat matkailun ja Himoksen nimeen. Miksi olemme menettäneet nämä vuodet riitaisuuksiin emmekä yhdessä rakentaneet Himoksesta entistä vetovoimaisempaa matkailukeskusta?

Suuren, kasvottoman pörssiyhtiön huumassa kaupunki taklasi Himoksen talvisen vetovoimatekijän syrjään eikä huomioinut keskinäistä sopimustamme. Me koimme ja koemme edelleenkin vuokrasopimuksemme olevan aiesopimuksen Himoksen kehittämisestä. Onhan siellä sovittu rakentamisen maanvuokraa korottavasta hinnoittelusta, optioalueista, maa-alueiden lunastuksesta jne.

YIT:n ja muiden pelimiesten tullessa kehiin mukaan keväällä 2006 käynnistettiin yrityksemme ostoyritys tosi tökeröllä tavalla, kuten varmasti olette lukeneet tai kuulleet. Ostoyrityksestä oli tietoinen silloinen kaupunginjohtaja Asunmaa ja mahdollisesti muitakin kaupungin organisaatiossa samoin kuin meidän palkattu toimitusjohtaja. Millaista kauhaa nämä pojat tässä sopassa mahdollisesti ovat heiluttaneet, emme taida koskaan saada tietää. Mutta sehän on nyt ollutta ja mennyttä se.

Hiihtokeskuksen ostoyritys ei tuottanut tulosta ja näin ollen Himosvuori Oy:tä alettiin systemaattisesti ajamaan ahtaalle. Vai onko teidän mielestä matkailukaupungin taholta loogista kaavoitusmonopolilla rinneyrittäjän mielipiteestä piittaamatta muuttaa muutama vuosi aiemmin vahvistunutta osayleiskaavaa ja siellä erityisesti VU-1 merkintää? Silloinen VU-1-merkkihän oli niin hyvä kaavamerkki, että sitä asemakaavoittamalla saatiin noin 62 000 krsm2 rakennusoikeutta aikaiseksi uuden rinnealueemme äärelle, mutta ei meidän tarpeisiin.

Painostus- ja kiusauskeinohin jatkossa kuuluivat tuolihissin yläasemasta ja sen maisemoinnista syntynyt pitkäaikainen farssi, vahvistuneiden asemakaavatonttien lohkomisen pitkittäminen Himoskylässä ja Länsihuipulla yms. Kaikki nämä asiat tehtiin puoleltamme kehittämään Himoksesta entistä vetovoimaisempaa, mutta kaupunki halusi laittaa kapuloita rattaisiin. Vai eikö esimerkiksi kiipeilykeskuksen perustaminen yläaseman seinämälle ole matkailua? Ja eikö yhden lomakerrostalon ennakkovaraukset merkitse mitään? En jaksa uskoa, että näihin asioihin liittyvät virkamiehet olisivat olleet yksin ja omatoimisesti näitä kielteisiä päätöksiä tekemässä.

Likainen on tämä historia yhdeksän vuoden ajalta ja vieläkin lapsenomaisesti välillä yrittää pinnistää, että eikö tämä kaikki olekin ollut vain pahaa unta. Valitettavasti niin ei kuitenkaan ole.

Me koemme edelleen, että meidän ja kaupungin välinen vuokrasopimus on meidän aiesopimus, jonka kautta me olimme suunnitelleet kehittävämme Himoksesta entistä vetovoimaisemman keskuksen. On käsittämätöntä ja tuntuu tarkoitukselliselta, että uusi kaupunginarkkitehti viljelee termiä, että meidän mielestä kaupunki on "pystyssä" Himosvuori Oy:lle miljoonia. Jussin tekemä esitys on ratkaisumallimme alueen kehittämiselle yhdessä tuumin. Olette varmaankin saaneet tämän esityksen jo aiemminkin, sillä olemmehan luovuttaneet sen jo aika päiviä sitten Salmiselle. Ja eihän talvimatkailun kehittäminen ole mitenkään pois kesämatkailun kehittämiseltä. Talvi ja kesä yhdessä tekevät sen ympärivuotisen matkailun, minkä nimeen täällä niin kovasti tunnutaan vannovan.

Asiat eivät etene koskaan maaliin, jos jatkuvasti nostetaan esille kylpylän valitus, kerrotaan vääristeltyjä tietoja kaavaneuvotteluista, joissa kukaan teistä valtuutetuista ei ole ollut mukana. Vihanpito vain kasvaa ja asiat menevät entistä enemmän henkilökohtaisuuksiin ja vaatii sukupolven, että haavat unohtuvat.

Olemme kaikkien näiden kiistavuosien aikana mielestämme puolustaneet vain yritystämme ja sen etua. Se yritys tuo talvisin alueelle noin 200 000 matkailijaa, työllistää vuositasolla 40-43 henkilöä ja on maksanut näiden 30 toimintavuotemme aikana palkkoja 26,4 milj. euroa, yli 90 % jämsäläisille veronmaksajille. Kumulatiiviset investoinnit rinnetoimintaan vuosien varrella ylittävät myös 30 milj. euroa. Hiihtokeskuksista tehdyn markkinatutkimuksen mukaan menestyvä ja kehittyvä hiihtokeskusyritys kerryttää alueelleen muuta matkailutuloa vähintään seitsemän kertaa oman liikevaihtonsa verran.

Himoksen rinnepalvelut eivät ole laajentuneet eivätkä kehittyneet uuden avatun rinnealueen (2006-2008) jälkeen. Investoimme siihen 6 milj. euroa emmekä saaneet kiinteistökehittämisen kautta omarahoitusosuutta, jonka varaan olimme laskeneet. Tässä pysähtyneisyyden olotilassa suurin menettäjä on Jämsän kaupunki ja muut yritykset. Himosvuori Oy ja perheemme pärjää nykyiselläkin konseptilla ilman isompia kasvuja. Suhteutamme vain toimintojamme mahdollisimman optimiin. Niin harmilliselta kuin se yrittäjästä, jolla on visioita, tuntuukin.

Näiden sopimusten, neuvotteluiden, kiistojen, oikeuden päätösten, kuka lupasi, sanoi mitäkin ja missä vaiheessa -sekametelisopan ohella pyydän teitä tekemään mielikuvaharjoituksena seuraavan pohdinnan: Emme ole vielä rakentaneet uutta rinnealuetta ja lähestymme kaupunkia sen omistamien maiden osalta kertoaksemme, että kehittäisimme Himosta rakentamalla lisää rinteitä ja hissejä, mutta tarvitsemme siihen osarahoituksena rakennusoikeustuloja. Himoksen vetovoiman kauttahan alueen maat ovat saaneet merkittävän arvonnousunsa. Otatteko vai jätättekö?

Toivotan teille viisaita ja kauaskantoisia päätöksiä maa-alueen lunastustarjouksemme osalta. Ja kykyä ymmärtää oikeudenmukaiset jatkotoimintamallit sekä valita oikeat henkilöt hoitamaan asiat yhteiseen maaliin.

Pakko lainata vielä tähän loppuun kansanedustaja Mikko Alatalolta saamani tekstiviesti hänen saatuaan Himottu vuori -kirjan.

"Hei Päivi ja Jussi. Himos-kirja on kuin dekkari. Jäin koukkuun. Kyllä noiden sijoitusjuppien, huijareiden ja rakennusliikkeiden rahanhimo on suunnaton. Kyllä tuo ihmisten elämäntyön ulosmittaus kuten siellä Jämsässä on härskiä. Voin vain kuvitella Jussin ja sinun yöunet koko maailma vastassa. Tsemppiä teille." T. Mikko A. Pispala

En häirinnyt tällä yöllisellä viestilläni koko valtuustoa, kun en tiedä, kuinka vaivaantuneita he sähköposteista mahdollisesti ovat. Tämän viestin saa ilman muuta lähettää edelleen, jos näin parhaaksi katsotte.


Rakkaudesta Himokseen ja yrittämiseen,

Päivi Kuokkanen