maanantai 30. maaliskuuta 2015

Hakolan kolumnia pureskellen

Hakolan kannattaisi lukea Himoittu vuori -kirja ihan vaan yleissivistyksenä.

Senhän kaikki ovat todenneet,  että Jämsälle oli suuri tappio, kun Himokseen ei tullut kylpylää.

Hakolan kannattaa lukea kirjasta sivut 202-203, missä vaan ja ainoastaan käsitellään Holiday Club Resorts Oy:n (HCR) ensitapaamista ja sen toimintamallia Himoksen perustajaa rinneyrittäjää kohtaan ensimmäisen puolen vuoden jälkeen kesäkuun 2006 alussa, kun Jämsän kaupungin ja YIT Rakennus Oy:n salainen kylpylähanke oli julkistettu 10.1.2006.

Ja sivun 203, missä HCR:n varatoimitusjohtaja Hannu Mäntyharju kirjaan haastateltuna kertoo, että miten asiat HCR:n toimesta etenevät ja HCR ei siis kiellä tapahtumia;

Kirja s. 202-203
Sanasta sanaan kirjan kanssa;
Yllättävä kutsu pääkonttoriin
Juhani Ojala ja Päivi Kuokkanen saivat toukokuussa 2006 Espanjaan tärkeäksi luonnehditun kutsun tulla toimitusjohtaja Vesa Tengmanin vieraaksi Holiday Club Resortsin (HCR) pääkonttoriin maanantaina 5. kesäkuuta. Tarkoitus olisi keskustella tulevasta yhteistyöstä uusien toimijoiden kesken. Sekä Holiday Club että Tengman olivat Ojalalle ja Kuokkaselle vieraita. ”Tengman otti meidät vastaan huoneessaan ja tarjosi huonot mustat kahvit ilman keksiä tai muita lisukkeita. Mukana oli myös Himoksen käynneiltään tuttu varatoimitusjohtaja Hannu Mäntyharju”, Kuokkanen muistaa. ”Tengman aloitti kehumalla edustamansa yhtiön saavutuksia, kylpylöitä ja palveluita ylistävin adjektiivein. Koska HCR oli tulossa operaattoriksi Himokselle, hänen mielestään oli hyvä sopia yhteistyömallista kylpylän ja hiihtokeskuksen välillä.”
Tengman vaati hissiliput puoleen hintaan heidän majoituspaketteihinsa ja esitti, että Himosvuori Oy avaisi HCR:n tiloihin oman toimipisteen, jopa välinevuokraamon. Lisäksi laskettelukeskuksen pitäisi aina kauden alussa lumettaa kylpylän rinteet ensimmäisenä. Kuokkasen mielestä Tengman puhui kuin isännän äänellä ja perusteli hintapolitiikkaansa kylpylän ja YIT:n chalet-majoituksen asiakasvirroilla. Himos kiinnosti heitä yhteistyökumppanina hienon laskettelukeskuksen vuoksi.
Tengmanin luennon jälkeen sisään kutsuttiin – ”meidän yllätykseksi”, Kuokkanen ja Ojala vakuuttavat – investointipankki Icecapitalin toimitusjohtaja Ari Lahti. Hän kertoi edustavansa ruotsalaista Skistaria, jonka tarkoituksena oli ostaa kerralla koko Himosvuori Oy:n osakekanta. Lahti sanoi toimivansa vain välikätenä. Pitkäniemen vinkki aiemmin keväältä oli siis ollut oikea.
Kuokkanen ajatteli lähtevänsä siltä istumalta pois, mutta Ojala lupasi miettiä. Lahti esitti kiireistä aikataulua ennen seuraavaa laskettelukautta. Tengman totesi palaverin olevan ohi. Ojala ja Kuokkanen ohjattiin sen jälkeen neuvotteluhuoneeseen, jossa Mänty­harju ja hotelli-ravintolatoimen johtaja Jukka-Pekka Pajunen näyttivät heille ensimmäisen kerran YIT/HCR:n Himoskylän asemakaavapiirustuksia ja kuvia, jotka arkkitehti- ja suunnittelu­toimisto Evata oli luonnostellut.
Mäntyharju muistaa tapaamisen HCR:n pääkonttorissa. ”Työnantajani oli kieltänyt minua puhumasta tapaamisen sisällöstä etukäteen mitään. Itse olin sitä mieltä, että olisi pitänyt kertoa. Holiday Clubilla oli silloin Ruotsin Åressa kylpylähotelli rakenteilla, ja siellä toimiva lasketteluyhtiö Skistar oli kertonut meille käynnistävänsä liiketoimia myös Suomessa. Sieltä tuli konkreettinen toimeksianto etsiä heille sopivia investointikohteita. Jussi ja Päivi eivät pitäneet tavasta, jolla me toimimme.”
Noin viikkoa myöhemmin Ojala vastasi ”jäämiehelle”, Ari Lahdelle, ettei yhtiön myynti tule kyseeseen.

Kirjan sivulla 234 HCR:n varatoimitusjohtaja toteaa, että "Päivi ja Jussi olivat olleet törmäyskurssilla erikseen kaupungin ja erikseen YIT:n kanssa, mutta Holiday Clubin kanssa ei ollut mitään intressiristiriitaa. Olemme aina kyenneet keskustelemaan keskenämme avoimesti ja valottamaan asioita eri puolilta.”

Sanasta sanaan kirjan kanssa;
Holiday Club avasi toimiston
Vuoden 2009 alussa Holiday Club avasi myyntitoimiston Himos Centerissä. Yhtiön tavoitteena oli luoda Himokselle runsaiden maanostojen ja rohkeiden rakentamissuunnitelmien kautta houkutteleva kokonaisuus golfkenttää, loma-asutusta ja viikko-osakkeita varten. ”Kaikki entiset suunnitelmat ja sopimukset ovat voimassa. Aika näyttää, koska isot rakentamishankkeet saadaan vauhtiin”, HCR:n varatoimitusjohtaja Hannu Mäntyharju totesi Jämsän Seudun uutisessa 30. tammikuuta viitaten kylpylähotellin rakentamiseen.
Mäntyharjun rooli Himoksen alueella muuttui elokuussa, kun hän ja Olli Haapalainen Holiday Clubin yritysmyynnistä myivät Holiday Clubin osakkeensa ja ostivat Holiday Clubin omistaman osuuden Himoksen golfkentän omistavasta Himos Resort Oy:stä. ”Tilanteeni oli Himosvuori Oy:n suuntaan normaali. Päivi ja Jussi olivat olleet törmäyskurssilla erikseen kaupungin ja erikseen YIT:n kanssa, mutta Holiday Clubin kanssa ei ollut mitään intressiristiriitaa. Olemme aina kyenneet keskustelemaan keskenämme avoimesti ja valottamaan asioita eri puolilta.”
Myös hänen siirtymisensä yrittäjäksi Himokselle sujui ongelmitta. ”Meillä on aitoa yhteistyötä. Olemme tehneet esimerkiksi yhtiöiden välillä tilusvaihtoja, joilla luovutimme rinnealueita tai sellaiseksi tulevia. Me taas saimme vastaavasti erillisen harjoituslyöntialueen golfkentän päähän ilman, että kumpikaan käytti rahaa.”
”Rinneyhtiön määräaikaisia talvityöntekijöitä on koulutettu ammattioppilaitoksen, Ely-keskuksen ja työvoimahallinnon avulla meille golfalueen viherhoitajiksi. Olemme palkanneet 13 työntekijää tätä kautta. Näin saimme aikaan heille ympärivuotiset työpaikat kahden eri työnantajan palveluksessa”, Mäntyharju mainitsee uusimmasta yhteistyöstä.
Golf- ja rinneyhtiöiden liiketoiminnat täydentävät hänen mukaansa toisiaan. Konkreettinen esimerkki on rinneravintolan pitäminen auki kesällä golfin klubiravintolana, josta golfyhtiölle on vuokrattu caddie masterin tilat. Mäntyharjun mielestä Himoksen hyvä tulevaisuus on kiinni investointien positiivisesta kierteestä, joka edellyttää kylpylän liikkeelle lähtemistä. ”Sehän ei elätä ketään, jos maa-alueilla on rakennusoikeutta, mutta kukaan ei investoi eikä rakenna.”


Kirjassa on moneen kertaan todettu YIT:n ja Keskimaan toimestakin, ettei heidän ja rinneyrittäjän välillä ole mitään riitoja, vaan että erimielisyydet ovat kaupungin ja rinneyrittäjän välisiä. Koko riidan ajan valtuutetuille rinneyrittäjältä tulleessa materiaalissa on käsitelty kaupungin ja rinneyrittäjän välistä riitaa maanvuokra-alueelle rakentamisen oikeudesta ja maanvuokrasopimukseen sisältyneestä uusien alueiden optio-oikeudesta.


Minä Blogin kirjoittajana en ole ollut missään kaupungin ja rinneyrittäjän välisessä sopimusneuvottelussa mukana ja että olen myös varma siitä, ettei Kolumnin kirjoittaja Risto Hakolakaan ole niissä neuvotteluissa ollut mukana.


Lopuksi voisin heittää kolumnin kirjoittaja Hakolalle
- Eikö kaupunginvaltuuston Himoshaiskan vuokrasopimusalueen myönteinen lunastuspäätös tuonut lisäarvoa Himoksen kehittämiseen?
- Miten kaupunginvaltuuston Himoshaiskan vuokrasopimusalueen myönteinen lunastuspäätös vei lisäarvoa Himoksen kehittämiseen?