keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Hampaan korjaus huipputekniikalla

Poskihampaani juurihoidettiin vuosia sitten. Sitten jossain vaiheessa juurihoidettu hammas lohkesi. Korjaus tehtiin parhaan tiedon ja taidon mukaan titaanisilla tapeilla ja muovilla. Ajastaan hammas kuitenkin taas petti ja sitä korjattiin uudelleen vastaavin konstein. No olosuhteisiin nähden siitä tuli hyvä, ottaen huomioon haasteellisen hampaan.

Ongelmana oli kuitenkin hampaan puhtaanapito välistä. Ja rako oli sen verran iso, että se keräsi kaikenlaisia riekaleita, joita piti poistaa ruokailun jälkeen.

Nyt kävin kunnallisessa hammashoidossa Jämsässä, jonka palveluntarjoajana on Pihlajalinna Otin ongelmallisen hampaan puheeksi. Hammaslääkäri suositteli, että poistetaan hammas melkein juureen saakka ja rakennetaan hammas uudelleen.

Varasin Jyväskylästä Pihlajalinnan toimipisteestä Cygnaeuksenkadulta 1 h + 1 h, peräkkäisille päiville. Ja kerroin, että olen tulossa Pihlajalinnan Jämsän toimipisteestä.

Ensimmäisellä käynnillä hammas "jyrsittiin" pois ns. juureen saakka. Ja sen jälkeen sadantonnin euron vehkellä otettiin "valokynällä" purukalustosta erittäin tarkka kolmiulotteinen kuva. Sitten ylä- ja alahammasrivistö vedettiin hiirellä kuvaruudulle. Hammaslääkäri "sijoitteli" ne sopivasti ja teki pientä hienosäätöä.

Miten homma jatkui?

Lopuksi painettiin Enter -painiketta  Kellarissa alkoi "jyrsin" tekemään juuren päälle tulevan hampaan palan. Sekin laiten maksoi muutaman kymppitonnin. Varmuudeksi tehtiin 2 kpl hampaita, hieman erilaisia. Ensimmäisen työpäivän jälkeen hampaat (2 kpl) maalattiin työpäivän päätteeksi.

Toisena päivänä hampaan pala paistettiin. Molempia paloja kokeiltiin ja toinen istui paikalleen kuin nenä päähän. Siihen sen sitten sementoitiin paikoilleen. Siinä se on kuin nenä päässä, tyköistuva. Ja taas on hammas kunnossa.

No mitä maksoi?

Perinteisellä tekniikalla hampaan tekeminen olisi maksanut yli 1000 € ja olisi kestänyt pari viikkoa. Huipputekniikan normaali hinta olisi ollut noin 620 €. Jämsästä ohjatut potilaat saivat alennuksen ja hinnaksi muodostui 495 € (omasta pussista).

Kaiken tämän mahdollisti huipputekniikka; tarkka kolmiulotteinen kuva, keraamien aihio ja erittäin tarkka tietokoneohjattu jyrsin. Kyllä siinä oli insinöörin ilo ihmetellä erittäin hienoja teknisiä laitteita. Voi sitä kysymysten tulvaa, mikä pulppusi.

Käytiin myös hammaslääkärin kanssa kellarissa ihan silmäilemässä sitä jyrsintä, mikä hampaan fyysisesti eki. Laitteen koko oli kenkälaatikon ja banaanilaatikon välistä.

Hyvin on Jämsässä asiat mallillaan. Suosittelen vastaavaa operaatiota kaikille tarvitsijoille.

Kiitos.

Ei kommentteja: