keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Julkisen talouden toteuman ennustaminen loppuvuonna

Vuosia olen jo ihmetellyt, kuinka kuntatalouden tuloksen ennustaminen on vaikeaa. Nyt kun vuotta eletään jo lopun puolella, niin on jälleen aika jo saada hyviä ennusteita, kuinka tästä vuodesta on selviydytty.

Tämä vuosi ei osoita poikkeusta edellisistä vuosista. Saatetaan olla muutama miljoona pakkasella tai sitten useampi. Edellisenä vuonna puhuttiin, että tappiota tulee useampi miljoona ja oikeasti tehtiin hiukan positiivinen tulos.

Siis vuodesta toiseen on talouden johtaminen ollut hyvin haasteellista. Parhaissa laskelmissa ja niiden eroissa on useiden miljoonien eroja - "Siis miljoona sinne tai tänne tai useampikin".

Yritysmaailmassa eletään kuitenkin pedanttien eli erittäin tarkkojen kuukausituloksien kanssa. Siihen olen tottunut.

Julkisella sektorilla joka 4 kuukauden välein eli kvartaaleittain saadaan mielestäni arvauksia jonkun miljoonan tarkkuudella, missä mennään. Ja niiden arvioiden tai arvauksien välillä on oikeasti eroa muutamia miljoonia.

Hyvinkin laaja-alaiset arvaukset johtuvat mitä erinäisimmistä tekijöistä, laskutus laahaa perässä, muiden päätöksistä ja monen moisesta muusta tekijästä. Ja niin sanotusti kaikkea muuta. Näin sitä vuodesta toiseen meille luottamushenkilöille esitetään.

Oman ennusteeni mukaan, jos mikään ei muutu, niin 2020 eletään edelleen samanlaisilla arvauksilla, joissa tulee olemaan useamman miljoonan ero. Eletään kuitenkin kokonaisuudessaan suuruusluokaltaan sellaisessa 150 miljoonaan euron maailmassa.

Miksi julkisen sektorin ja yritysmaailman talouden hoidossa on niin isot erot?
Johtuuko se tekijöistä vai toimintaympäristöstä?

Pedantille insinöörille on tullut ja tulee jatkossakin isoja näppyjä nenän päähän.

2 kommenttia:

Johtaja kirjoitti...

Talousjohtaja vastaa Jämsän talouden toteutuman ajantasaisuudesta. Hän ei kuitenkaan sitä tee. On aika ulkoistaa koko talousosasto ja laittaa asiat kuntoon. Arvailusta on päästävä ammattimaiseen toimintaan.

Jyrki Kokko kirjoitti...

Näin se näyttäisi olevan.