torstai 22. marraskuuta 2018

Uudet viinit Keski-Suomesta

Vesa Ruuskan kolumni paikallislehdessä 19.11.2018. 

Kerrassaan hupaisa kokonaisuus.

- - - 
Tiesitkö, että ilmastonmuutoksen myötä eteläisestä Keski-Suomesta tulee Euroopan merkittävin viinintuotanto alue? 

Seutukuntamme kyläviinit täyttävät silloin paikallisten kauppojen hyllyt. Kauniit etiketit houkuttelevat ostajia ja maalaishuumorilla sävytetyt tekstit saavat turistin ostamaan pullon jos toisenkin. Ehkä on hyvä jo nyt esitellä niistä muutamia.

HIMOS: Hilloa tuottavilla rinteillä golfkentän kupeessa kypsynyt. Erinomainen rähinäviini moniin kokouksiin ja kaavoitusiltoihin. Toimii myös tuomareiden - ja keinottelijoiden kekreissä. Lajikkeet VU1 ja FY.

KAIPOLA: Tanakka duunariviini, jossa aromikas, voimakas tuoksu. Sopii kuin nyrkki silmään myös laitosmiehille ja laboranteille. Nautitaan kolmivuorossa tai Hulkkionlahdella. Sisältää selluliittia ja aromasätkiä.

PARTALA: Mäen alla rauhassa rehevöitynyt kyläviini. Istuu harmonikkamiesten aamuöisiin soittosessioihin ja kesäyön spontaaneihin karaoke-tapahtumiin. Ei kurttuotsaisille.

ALHONJÄRVI: Peltoaukeamien kypsyttämä. Rotevan voimakas. Traktorin tuoksuinen jälkihaju. Jyväjemmareille, maamiesseuran illanviettoihin ja huutokauppojen äänenavaajaksi.

KÄÄPÄLÄ: Notkossa varttunut hummanhajuinen radanvarsiviini, jossa ripaus tamman kikkaretta. Suositellaan raveihin, Patrian partyihin ja hirvipeijaisiin.

JUOKSLAHTI: Ruonanvuorelta poimittujen agraarirypäleiden makua täydentää savusaunan aromi. Hilpeään hönöttelyyn Raatosaaren rantaan ja valvontakameroiden räpseeseen.

SAAKOSKI: Aitoakin aidompi kantriviini. Ilmastonmuutoksen odotteluun. Nautitaan siihen saakka kunnes vesi huuhtelee kyläbaarin katolla olevan soutuveneen pohjaa.

PIHLAJAKOSKI: Köyhän kansan Hollywood -viini. Pihkainen, metsurinhousujen hajuinen, roteva korpikiisseli. Sopii Pekko-elokuvien takaperinkatseluun ja vedenheittoon.

JÄMSÄNKOSKI: Happotornin hajuinen punaviini. Kypsynyt Myllymäen teollisuusalueen vapailla tonteilla realisointikeskuksen varjossa. Nautitaan METKO-messuilla tasatunnein ja parillisina viikonloppuina jalkapallokentän männikössä.

Ei kommentteja: