maanantai 12. marraskuuta 2018

Arja Paakkanen - Avain ovat työpaikat ja Himos

Kannattaa lukea - ymmärrys kasvaa. Klikkaa kuvaa. Teksti on alla.


Jämsän valtuustolla oli 5.11.2018 kokouksessaan kaikki mahdollisuudet omin poliittisin voimin kääntää Himoksen pitkä kaavakiista kaikkien parhaaksi ja antaa talvimatkailulle ja laskettelulle kehittämismahdollisuudet. Ei pidä paikkaansa, etteikö muka VU-1 alueelle voisi rakentaa kuin pienimuotoisesti. Kannattaa vilkaista kaupungin omia yleiskaavoja sekä oikeudenkäyntipöytäkirjoja takavuosilta.

Kunnalla on kaavamonopoli. Kiistelty yleiskaavamerkintä VU-1 virkistys- ja urheilualueille ei ole taivaasta tipahtanut, vaan sen on kaavoittaja karttaan merkinnyt ja asettanut sille tulkinnan ja valtuusto hyväksynyt.

Vuonna 2001 Himoksen osayleiskaavassa merkintä tarkoitti varausta hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä ym. matkailupalveluja ja niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten. Tältä pohjalta Himosvuori haki poikkeuslupaa 1800 neliön tukirakennukselle, johon olisi tullut välinevuokraamo, toimistotilat, rinneravintola, ensiapuasema ja ”lapsiparkki”. Kaupunki valitti aina KHO:ta myöten.

KHO:n päätöksellä vuonna 2011 kaupungin valitus hylättiin. Tukirakennus ei olisi edes tarvinnut poikkeuslupaa voimassa olevan yleiskaavan mukaan. Mutta sillä välin, kun kaupungin tekemä tukirakennusvalitus makasi oikeudessa odottamassa hylkäystä, kaupunki tekikin voimassa olevaan vuoden 2001 yleiskaavaan muutoksen 2008, jolloin VU-1 merkintä muutetiin tarkoittamaan vain pienin toimenpitein kehitettävää rinnealuetta. Näin tukirakennuksen rakentaminen voitiin estää – ja estyy siis edelleen.

Olin tuolloin Jämsän kaupunginhallituksen jäsen. Samassa kokouksessa saatiin ensin ratkaisu, että kaupungin valitus tukirakennuksesta hylätään. Listalla oli toinenkin KHO:n päätös eli koska osayleiskaavaa oli muutettu, Himosvuoren tukirakennushanke hylättiin. Täytyy sanoa, että viimeistään tällaisten pelien jälkeen ymmärsin, että toiminta ei ole reilua. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut löytynevät kaupungin arkistoista. Yhä edelleen kaupunki perustelee pienimuotoista kehittämistä samoin perustein kuin vuonna 2008.

Näinkö me haluamme jäädä menneiden vuosien vangiksi? Juuri on saatu käsiin Jämsän tulevaisuutta luotaava konsulttiselvitys ”Elinvoimaa ja katse kohti tulevaisuutta.”

Sivulla 21 todetaan, että ”Avainkysymys kiinteistökaupan osalta on uusien työpaikkojen saaminen kaupunkiin, sekä Himoksen alueen kehittyminen.” Suunnataan katse eteenpäin!

Ei kommentteja: